Rådmannen Joakim Hugoson. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Domaren förklarar: Därför förmildrades straffet i skogsskövlingsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte i fallet med skogsavverkningen i Tylösand frias från grov skadegörelse. I stället döms han för anstiftan till grov skadegörelse samt anstiftan till egenmäktigt förfarande. Enligt rådmannen Joakim Hugoson beror förmildringen av brottsrubriceringen på att den dömde inte varit direkt delaktig i själva avverkningen av träd på kommunens mark.

– Utredningen visar inte att han varit delaktig i utförandet av själva gärningen. Han är då inte gärningsman i strikt mening, säger Joakim Hugoson.

Han hänvisar till brottsbalken som gör skillnad på gärningsman och anstiftare. Är man inte gärningsman men ändå ha medverkat i gärningen ska man antingen dömas till medhjälp om man har främjat dådet, eller som anstiftare om man fått någon att utföra brottet genom att till exempel beställa det.

– I det här fallet har han förmått en annan okänd person att utföra avverkningen. Därför döms han till anstiftan till grov skadegörelse, säger Joakim Hugoson.

Mer om bakgrunden till domen hör du i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.