Foto: SVT/Falkenbergs kommun

Beslut om sparkad skolchef överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Ingemar Stridh (M) överklagar beslutet att sparka Falkenbergs förre skolchef Jörgen Frostlund. Det efter att kommunens revisorer kommit fram till att beslutet inte gått rätt till.

– Vi har lagar och regler, och då ska de följas, säger Ingemar Stridh.

Det fortsätter att storma i Falkenbergs stadshus. Två toppchefer i kommunen har sparkats under en månads tid. Och i början av veckan meddelande kommunrevisorerna att kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson (C) inte hade stöd i kommunstyrelsen när hon fattade beslutet att sparka skolchefen Jörgen Frostlund. 

Nu får affären en ny tvist.

Under fredagen rapporterade Hallands Nyheter att beslutet att sparka Jörgen Frostlund nu överklagas till förvaltningsrätten. Det är Ingemar Stridh (M), ledamot i kommunfullmäktige, som valt att överklaga.

LÄS MER: Skolchef avsattes på fel sätt – kritik efter granskning

– Jag är aldrig rädd för en konflikt. Vanligtvis startar jag aldrig konflikter, men nu kanske jag har gjort det, säger Ingemar Stridh till SVT Nyheter Halland på fredagen.

Varför har du överklagat?

– Jag överklagar beslutet därför att revisorerna har kommit fram till att det är olagligt, säger Ingemar Stridh (M).

”Det är förvirrat”

Moderaten säger att han agerat på egen hand med stöd från sitt kommunråd. I sin överklagan skriver han: ”Av bifogade granskningsrapporter från kommunens revisorer samt revisionsbyrån Pwc, framgår att beslutet inte har stöd vare sig i kommunstyrelsens delegationsordning eller 6:e kapitlet 36:e paragrafen i kommunallagen.”

I nuläget är det oklart vad ett eventuellt upphävt beslut kan få för konsekvenser, men Stridh menar att det borde ogiltigförklara uppsägningen.

– Är det olagligt borde det rent logiskt innebära att skolchefen inte är uppsagd, säger han.

Hur ser du på situationen i Falkenbergs kommunledning?

– Jag tycker det har varit mycket märklig den senaste tiden. Det är förvirrat, och då sitter jag själv i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.