Mari-Louise Wernersson (C) är kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg. Foto: SVT

Skolchef avsattes på fel sätt – kritik efter granskning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg Mari-Louise Wernersson (C) gjorde fel när hon sparkade skolchefen tidigare i höstas, det menar kommunens revisorer. Wernersson skulle inte ha föregått ett beslut i kommunstyrelsen.

Falkenbergs kommuns revisorer har sett över den formella beslutsgången i frågan om den nyligen sparkade skolchefen. Granskningen visar att sättet som skolchefen avskedades på var fel.

”Revisorerna bedömer att Mari-Louise Wernersson inte hade stöd i kommunstyrelsens delegationsordning när hon fattade ett ordförandebeslut om att avsluta förvaltningschefens anställning”, skriver kommunen i ett pressmeddelandet.

Skulle väntat

Istället kunde skolchefen ha stängts av i väntan på ett beslut i kommunstyrelsen, föreslår revisionen.

– Det var ett brådskande beslut, det var både jag och Per Svensson (S) överens om. Jag var noga med att kolla med mina tjänstemän om jag hade delegation för att ta det här beslutet och de kom fram till att jag hade det, säger Mari-Louise Wernersson.

Gjort är gjort

Nu ska kommunen se över sitt arbetsmiljöarbete.

– Jag tar in revisorernas rapport och konstaterar att man kan tolka juridiken på olika sätt. Gjort är gjort, man får alltid lära sig, säger Mari-Louise Wernersson.

Skulle du efter det här agerat annorlunda om det hände i dag?

– Jag hoppas att jag aldrig mer kommer att hamna i den här situationen och att vi nu kommer få en bättre organisation och ett bättre arbetsmiljöarbete.

Tydlig kritik

Oppositionsrådet Per Svensson (S) säger att det är en tydlig granskningsrapport han har läst.

– Kritiken är tydlig. Det är uppenbart att kommunstyrelsens ordförande inte hade stöd i delegationsordningen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.