Norre Katts öppna förskola kommer nu läggas ned. Foto: SVT

Beslutat: 30 miljoner sparas på barn och unga i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen beslutade barn- och ungdomsnämnden i Halmstad att spara 30 miljoner kronor under 2019. Bland annat ska vikariekostnader minska med 11 miljoner kronor och Norre katts öppna förskola läggs ner.

Alliansens budgetförslag om nedsparningar på 30 miljoner kronor har nu klubbats igenom. Bland annat kommer vikariekostnaderna inom förskola, grundskola och fritidshem minska med 11 miljoner kronor, 9,8 miljoner kommer sparas inom förskola och 750 00 kronor sparas genom stängning av Norre katts öppna förskola, samt neddragning på Solrosens förskola på Vallås.

– Vårt fokus framöver måste vara nämndens kärnuppdrag. Halmstads kommun har stora utmaningar de kommande åren och jag är övertygad om att vi kommer kunna klara dessa utmaningar tillsammans. Det innebär att vi måste ge organisationen så goda förutsättningar vi kan, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i ett pressmeddelande.

2,6 miljoner till kläder för utomhusbruk

Den nya budgeten innebär också satsningar. 2,6 miljoner kronor går till kläder för utomhusbruk till personal i förskola och fritidshem och 1,3 miljoner kronor vardera satsas på en ny läroplan och till prao och lovskola. Barn- och ungdomsnämndens budget ligger på 2 miljarder kronor, vilket är en ökning med 94 miljoner sedan förra året, som ska täcka ett ökat elevantal och dyrare lokaler. Anledningen till besparingarna är för att få en budget i balans.

Så här lät det när föräldrar protesterade mot nedläggningshoten på Norre katts öppna förskola i december förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.