Ett strandrace för motorcyklar på stranden Weston-super-Mare strax utanför Bristol i England 1998. Foto: AP

Beslutet: Strandracet blir av

Uppemot 500 motorcyklar och 5.000 åskådare på Skrea strand. Den sjunde oktober i år kommer strandtävlingen bli av. Det har kultur- och fritidsnämnden nu beslutat.
– När man säger motorfordon på strand reagerar många, säger Per Johansson (C), ordförande på kultur- och fritidsnämnden.

Det är motorcykelklubben Falcon som vill omvandla Falkenbergs strandpärla till en brummande MC-tävling i höst. SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om planerna. Nu har politiker och länsstyrelsen givit sitt godkännande att genomföra ett strandrace på Skrea strand i höst.

– Klart att det har varit mycket diskussion. När man säger motorfordon på strand reagerar många, säger Per Johansson (C), ordförande på kultur- och fritidsnämnden.

Han fortsätter:

– Jag kan inte se att det kan skada stranden. Arrangören har visat upp otroligt bra miljötänk, så när vi hade fått alla papper på bordet så hade vi inga argument för att säga nej.

500 väntas tävla

Under tisdagen fattades beslutet i kultur- och fritidsnämnden där Centern och Socialdemokraterna röstade för tävlingen. Moderaterna ville dock inte ge tillstånd. Per Johansson menar att arrangemanget är positivt för Falkenbergs kommun.

– Jag tror att många kommer att lockas till Falkenberg och att det kan sätta kommunen på kartan. Arrangören räknar 300 till 500 tävlande och 3.000-5.000 åskådare.

Nu återstår endast ett godkännande från polisen innan det är fritt fram för strandracet den sjunde oktober.

Uppdaterad 21 april: Beach racet blir troligtvis inte av

Resultat · Ska det vara tillåtet att tävla med motorfordon på stranden?

  1. Ja, det är bra att det händer något på stranden
    88 %
  2. Nej, låt naturen vara
    12 %

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer