Foto: TT

Bevattningsförbud i Falkenberg på grund av vattenläckan

Uppdaterad
Publicerad

Vattenläckan som gäckat kommunen leder nu till att bevattningsförbud införs. Positivt är att läckan nu troligtvis har identifierats.

Bevattningsförbudet införs med omedelbar verkan och gäller kommunalt dricksvatten för biltvätt, enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter offentliga och privata verksamheter. Dricksvattnet ska främst användas till mat, dryck och hygien.

Samtidigt uppges att läckan nu sannolikt är identifierad, men att utmaningar kvarstår.

– Vi har hittat en stor läcka, den troliga, men vill inte utesluta att vi kan hitta fler. Därför behöver vi nu ta hjälp från allmänheten och låta våra system återhämta sig. Därför är det superviktigt att man följer förbudet och verkligen sparar vatten, säger Andreas Eriksson, kommunikationschef vid Vivab.

Orsaken ännu inte klarlagd

Den troliga vattenläckan har under fredagen hittats väster om Falkagård, som en del i det stora sökningsarbete som pågått sedan det hela upptäcktes. Vad orsaken är till att det börjat läcka är däremot inte klarlagt ännu.

Den ledningen är nu avstängd så där läcker inget vatten. Nu ska reparationsarbetet planeras i detalj och troligtvis sätta igång på allvar på måndag.

Kan det finnas ytterligare läckor?

– Det är för tidigt att säga. Teoretiskt kan det finnas andra men det är därför vi gått ut med bevattningsförbudet. Vi behöver få upp vattennivån och fylla vattenreservoaren och se till att vi har en bra grund att stå på.

Går det att säga något om hur länge förbudet kan behövas?

– Nej det vågar, kan vi inte. Det är ju en åtgärd vi är försiktiga med. Så fort vi ser att läget är normaliserat så går vi ut med att vi släpper förbudet.

Bevattningsförbudet…

…innebär att du inte får använda kommunalt vatten till:

  • bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Bevattning får ske med vattenkanna
  • bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande
  • att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad
  • högtryckstvätt för att exempelvis tvätta fasader, fordon med mera

Om du bryter mot bevattningsförbudet kommer VIVAB att kontakta dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.