Bevattningsförbud infördes i Halmstad, Laholm, Falkenberg och Varberg kl 8 på torsdagsmorgonen. Foto: TT

Bevattningsförbud införs i flera halländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det blir förbjudet att vattna gräsmattor, rabatter eller fylla upp poolen i Halmstad, Laholm, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka från och med torsdagen. Orsaken är en riskabelt hög vattenförbrukning.

– Det är ovanligt hög förbrukning. Vi har sett hur produktionen springer ifrån oss senaste veckan och känner oss tvungna att införa bevattningsförbud inför helgen, säger Mattias Hultin, driftchef Laholmsbuktens VA.

På torsdagsmorgonen meddelade LBVA att bevattningsförbud i Halmstad och Laholm och samtidigt meddelade Vivab att det även införs i Falkenberg och Varberg, något som Hallands Nyheter var först att berätta om. Kungsbacka kommun berättar för SVT att man kommer gå ut med ett bevattningsförbud under torsdagen, något som gäller från klockan 12 på torsdagen.

Coronapandemin kan vara en orsak

Orsaken uppges vara att det är soligt och torrt och att många då bevattnar sina trädgårdar, men också att ovanligt många är hemma och i sina sommarstugor på grund av coronapandemin, enligt LBVA.

Vad innebär förbudet?

– Nu får man inte använda vatten annat än till hälsa, hygien och livsmedel. Man får inte vattna med slang, man får inte tvätta bilen hemma och man får absolut inte fylla pooler, säger Mattias Hultin.

Förbudet gäller tillsvidare, tills produktionen hamnar på en lägre nivå.

Vad gör man till exempel med sina odlingar, ska man bara se sina växter torka?

– Vi har tekniskt vatten som man kan hämta. I Laholm finns det vid Glänninge sjö, vid korpfotbollsplanen, i Halmstad kan man hämta det vid göra Karl Ifvarssons gata och i Oskarström kan man göra det utmed Nissan.

Här är det bevattningsförbud

Gäller i Halmstad, Laholm, Falkenberg och Varberg från torsdag 18 juni kl 8 och i Kungsbacka från torsdag 18 juni kl 12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.