Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA, berättar att hemarbete under coronapandemin har ökat förbrukningen av dricksvatten. Foto: SVT/TT

Coronaviruset ökar förbrukningen av dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Dricksvattnet i Halland är i ett normalläge för säsongen – men sol, värme och coronaviruset gör att vi tenderar att öka vår förbrukning.

Nederbörden under hösten och vintern har resulterat i normala grundvattennivåer, men försommarens sol och värme generar ett högre uttag av dricksvatten. Att många arbetar hemma under coronapandemin spär dessutom på förbrukningen.

– Vi är noggranna med att tvätta oss och gör det oftare i dagsläget, säger Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.

Laholmsbuktens VA har noterat att förbrukningen ökat periodvis under våren, inte bara på grund av många påtar i trädgården såhär års.

– Om man arbetar hemma för tillfället kanske man startar vattenspridaren under dagen, även på vardagar.

”Långt i från målet”

Mattias Hultin menar att vi måste vara fortsatt vattensmarta och varnar för att en allt för hög produktion av dricksvatten kan innebära en stor belastning på vattenverken – som i sin tur kan innebära bevattningsförbud.

– Vi behöver inse vattnets värde. Vi blir mer och mer vattensmarta, men är fortfarande långt i från målet.

1. Samla upp regnvatten från tak och stuprör i en tunna och vattna med i trädgården.

2. Ta en kortare dusch och samla upp vattnet som du spolar innan det blir varmt. Använd det till att spola i toaletten.

3. Tvätta bilen på ett ställe där man återanvänder vattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbrist

Mer i ämnet