”Vi ser en svagt uppåtgående trend” Foto: TT/SVT

Bevattningsförbudet i södra Halland upphävs

Uppdaterad
Publicerad

Bevattningsförbudet i Halmstad och Laholms kommun upphävs. Regnet som fallit under hösten har fyllt på grundvattenreservoarerna.

– Vi ser en svagt uppåtgående trend och därför väljer vi att häva bevattningsförbudet nu, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Förbudet infördes 11 april då vattennivåerna var rekordlåga efter en mycket torr början på året. I somras gick Laholmsbuktens VA ut hårt och underströk att de som vattnar utan dispens kan få vattnet avstängt. Tydligen har bevattningsförbudet tagits på allvar av befolkningen.

– Vi klarade sommaren tack vare att alla hjälptes åt att spara vatten och verkligen tog förbudet på allvar. Våra gemensamma åtgärder var tillräckliga i det akuta läget och just nu ligger vi på en minskad vattenproduktion med 20 procent vilket varit vårt mål hela tiden. Vi hoppas kunna behålla den lägre produktionen även om förbudet nu hävs, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Vattenbrist

Regnet gav påfyllning

– Det är nederbörden i grunden som medför en trendbrytning och ger en påfyllnad av grundvattenmagasinen, säger Mattias Leijon.

Extratillsatt sjövatten i reservoarerna

En ytterligare åtgärd var att pumpa ner sjövatten i grundvattenreservoarerna. Det har också givit resultat.

– Preliminära resultat visar att det ser bra ut. Vi har vatten som är på väg ner i vattentäkten, vi behöver ytterligare en månad för att säkra att vattnet rinner hela vägen till uttagbrunnar, säger Mattias Leijon.

Uppmanar till sparsamhet

– Nu får man använda vatten utan restriktioner men vi uppmanar till en sparsamhet och en smart användning. Vi har inte normala nivåer. Det är inte så bra som man skulle önska, säger Mattias Leijon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet