I klippet berättar Kia Andersson, bibliotekarie i Kungsbacka, om oron som personalen upplever för att bli smittade av coronaviruset på jobbet. Foto: Alexandra Nordwall/SVT

Bibliotekarier i Kungsbacka nekas använda munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteken i Kungsbacka kommun har nu öppnat upp för besök igen. Men bland bibliotekarierna finns en rädsla för att bli smittade, och enligt fackombudet Kia Andersson är det många i personalen som vill använda skyddsutrustning – men ledningen sätter stopp.

Vid entrén sitter en i personalen och räknar så att det inte kommer in för många besökare. Inne i biblioteken jobbar personalen vid sina datorer bakom plexiglas. Men när någon av besökarna vill ha hjälp ute på golvet, för att till exempel hitta en bok, så är det svårt att hålla avstånd menar bibliotikarierna.

– De förstår inte att vi vill hålla avstånd, säger Kia Andersson, som är bibliotekarie i Kungsbacka kommun, skyddsombud och fackombud.

Enligt bibliotekarierna har de påtalat flera gånger under pandemin att de skulle vilja ta med sig sina egna munskydd till jobbet. Men det säger ledningen för kultur- och fritidsförvaltningen nej till.

Klicka på klippet för att höra Kia Andersson, bibliotekarie i Kungsbacka, berätta om oron som personalen upplever för att bli smittade av coronaviruset på jobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.