Bilbränder svåra att utreda för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan se tillbaka på en helg med sammanlagt nio bilbränder på Vallås i Halmstad.

– I dagsläget är det för tidigt att uttala sig om det finns något samband mellan dem, säger poliskommissarie Krister Adolfsson.

Händelserna rubricerar polisen som skadegörelse genom brand. Polisen har säkrat spår genom teknisk undersökning och har även fått vittnesuppgifter. Men vad det handlar om vill inte Krister Adolfsson kommentera mer ingånde.

Polisen har sedan tidigare en förhöjd närvaro på Vallås. Men överlag är det sällan någon som åker fast för bilbränder.

– Anledningen är att det är ett snabbt förlopp och svårt att genomföra tekniska undersökningar. Vittnesiakttagelserna är för det mesta väldigt vaga om det finns några, säger Krister Adolfsson.

Vädjar om hjälp

Krister Adolfsson menar att polisen gör vad de kan för att utreda brotten. Men för att få stopp på bilbränderna krävs det mer än polisarbete enligt honom.

– Vi måste ha hjälp från boende, fastighetsägare, föräldrar och vittnen som träder fram och säger vad de har sett. Då kanske vi kan komma någonstans, säger han.

”Var är era ungar på kvällarna?”

Enligt honom är förövarna till stor del barn i 15-års åldern och han uppmanar vårdnadshavare att vara uppmärksamma.

– Var är era ungar på kvällarna? Kommer de hem och luktar rök eller stinker bensin? Det här handlar även mycket om en attitydförändring bland våra ungdomar, säger Krister Adolfsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.