Efter att SSU i Hylte valt ny styrelse publicerade de en bild på sociala medier som möttes av en hatstorm. Med på bilden är även distriktsordförande Aida Birinxhiku och längst fram i mitten, SSU Hallands kassör och valledare, Anton Karlsson. Foto: Privat

Bild på SSU Hyltes nya styrelse möttes av hatstorm

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SSU i Hylte valt ny styrelse publicerade de en bild på sociala medier. Ett dygn senare togs bilden bort efter alltför många hatiska, rasistiska kommentarer. – Det var en helt oskyldig bild men i kommentarerna uttrycktes alltifrån sexuella anspelningar till hets mot folkgrupp, säger Anton Karlsson, kassör och valledare för SSU Halland, som själv medverkar på bilden.

Bilden publicerades på SSU Hallands facebooksida under fredagen. Men under lördagen fick bilden stor spridning efter att ett flertal personer delat bilden vidare.  

– Den spred sig vidare i olika grupper och vi fick 7 000 besök på vår sida. Jag försökte ha koll på kommentarerna men till slut bestämde vi oss för att ta bort bilden, säger Anton Karlsson.

Ska polisanmäla

Något annat val än att ta bort bilden fanns inte, enligt Anton Karlsson, eftersom kommentarsfältet översvämmades av rasistiska kommentarer och personangrepp. 

– Vi känner väl att vi tog ett steg tillbaka för att skydda dem på bilden. Men vi kommer driva det här vidare och polisanmäla, säger han.

Hur känns det nu?

Det känns hemskt att bilden sprids i grupper som bara har som uppsåt att trycka ner och förtala. Påhopp som dessa bidrar till att jag och de andra på den här bilden inte vill synas offentligt och på så sätt missa chansen att vara med och påverka. Det blir en inskränkning av demokratin, säger Anton Karlsson.

Var ni beredda på det här?

– Nej, att sådana här människor skulle få syn på bilden och dela den vidare kunde vi inte föreställa oss. Det här är en bild på ungdomar som vill starta en politisk grupp. Jag ser ingen anledning till varför medelålders män ska dela vidare, hata och säga att vi är den misslyckade framtiden i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.