Foto: Privat

Bokförlag ger soppa till hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen – i decemberregnet – bjöd ett bokförlag hemlösa på soppa vid stationen i Varberg.
– Vi hoppas sprida lite medmänsklighet och värme i kylan, säger författaren och initiativtagaren Stefan Wallner.

Ett regnigt Varberg erbjöd inte optimala förutsättningar för intitativtagarna. Men till soppköket vid Varbergs station kom i alla fall fem av Varbergs hemlösa. Därefter blev soppköket ambulerande för att nå så många som möjligt.

– Vi fick röra på oss lite, men vi har bil så det funkar ju, säger Stefan Wallner som är en av förlagets författare och initiativtagare till soppköket.

Han har även tillagat soppan som för säkerhetsskull först fick godkännas av hans fru. Men det visade sig vara ett lyckat recept.

– Det blev många påfyllningar. Det är en vegetarisk soppa eftersom vi inte vet om folk äter kött, så vi kör på den säkra sidan. Men det är en ganska mustig och chllihet gryta med bönor, säger Stefan Wallner.

”Sprid lite värme i kylan”

Projektet kallar de ”Sprid lite värme i kylan”. Förutom soppan delade förlaget även ut julklappar innehållande filtar, sittunderlägg och choklad.

– Framförallt filtarna har varit väldigt populära. Det är värme som behövs just nu, säger Stefan Wallner.

Avsaknad av värme var även det som blev startskottet för projektet.

– Vi hade ett möte på förlaget och när vi skulle gå därifrån märkte vi att det var väldigt kallt. Vi gick förbi en man som satt utanför en affär i Varberg och började prata om hur jobbigt det är för en del människor, säger Stefan Wallner, som dagen efter kläckte idén med ett soppkök.

Snabba ryck

Han fick förlaget med på tåget och det har varit snabba ryck. Stefan Wallner har även varit engagerad i Natthärbärget lyktan och hade därför kontakterna för att en vecka senare realisera planerna.

– Det gick ganska enkelt eftersom jag känner till vilka som är hemlösa. Vi gjorde en snabb kraftansamling nu och det är ett väldigt begränsat antal hemlösa som finns här i Varberg där förlaget har sitt säte. Det är här vi vet hur vi når människor, men nästa år kanske vi tar det vidare, säger Stefan Wallner.

Reaktionerna från allmänheten har varit positiva och en lokal affärsinnehavare sponsrade med chokoladen.

– De tyckte det var ett otroligt bra initiativ och ville gärna stötta oss, säger Stefan Wallner.

Uppmanar andra att göra detsamma

Förlaget uppmanar andra företag att göra liknande initiativ i städer runt om i Sverige. Ett företag i Kungsbacka har redan visat intresse.

– Det ska kontakta mig i morgon så jag hoppas att det blir i Kungsbacka också. Vi kommer nog köra samma sak nästa år och hoppas att det är fler som vill haka på. Det är en sådan enkel grej, säger Stefan Wallner.

Eftersom det hela skedde med kort varsel är han är nöjd med insatsen i Varberg, men menar att första gången är en lärdom för nästa gång.

– I kväll nådde vi elva personer i Varberg. Men vi fortsätter i helgen att dela ut ytterligare några julklappar till de fyra till fem personer vi inte träffade i dag, säger Stefan Wallner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer