”Idag är det inte så vackert”, hör Halmstadbornas tankar om Bastionen. Foto: SVT

Mindre betong och mer mat – så vill Halmstadborna se Bastionen

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger, kaféer och musikunderhållning toppar invånarnas önskelista för sorgebarnet Bastionen i Halmstad. Inför en planerad upprustning har över tusen personer svarat på kommunens enkät.

– Jag tycker att vi ska utnyttja parken mer. Nu är det ju redan ett kafé, men att det kanske händer någonting året runt, säger Halmstadbon Anna Lundholm när SVT Nyheter Halland stoppar henne för en snabb fråga om Bastionen.

Bastionen kallas området i centrala Halmstad som fortfarande rymmer rester av medeltida befästningar men som idag fått sitt utseende efter en ombyggnation på 1970-talet.

– Jag har sett bilder på hur det var förr med dansbana och grejer, det hade varit jättetrevligt, säger Anna Lundholm.

I likhet med Anna Lundholm vill de flesta som svarat på kommunens enkät att restauranger och kaféer ska ta plats på Bastionen. Musik och underhållning är också några av önskemålen. 

Många vill även gärna se blommor och grönska på platsen.

Bort med betongen

Av de drygt 1 000 enkätsvaren som Halmstad kommun fått in vill drygt 700 personer att det så kallade högverket, betongkonstruktionen ovanpå de gamla befästningarna, ska tas bort. 

I samband med det vill man att slänterna ska mjukas upp och kullen få en mjukare utformning. Något som även Halmstadbon Anna Nilsdotter är inne på.

– Jag tycker framför allt att det måste göras någonting åt den. Det finns en otrolig potential med det läget som den har, nära Storgatan, Nissan och Norre Katts park, så den borde få det att hänga samman på något sätt, säger hon.

Beslut nästa år

Nu ska kommunen sammanställa och analysera alla enkätsvar som kommit in. Förhoppningen är att ett beslut om Bastionens framtid ska tas under 2018.

Är det något speciellt du skulle vilja se?

– Jag skulle vilja se någonting som kan fånga många människors intresse, så att det är en miljö som är öppen för alla, säger Anna Nilsdotter.

LÄS MER: Sorgebarn rustas upp för fem miljoner

Det här vill Halmstadborna helst ha på Bastionen

1. Mat och dryck

2. Evenemang

3. Blomning och grönska

4. Vila

5. Utsikt

6. Effektbelysning

7. Promenadstråk

8. Konst

9. Picknick

10. Lekplats

Källa: 1198 personer har svarat på frågan ”Vad vill du se på Bastionen i framtiden?” i Halmstads kommuns enkät. Deltagarna fick välja tre svarsalternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.