• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Hushållningssällskapet i Halland är i full gång med undersökningarna av bottensedimentet i Kistingebäcken söder om Halmstad Foto: Anton Johansson/SVT

Botten av Kistingebäcken kraftigt förorenad av miljögiftet PFAS

Publicerad

Förra hösten uppmärksammades höga halter av miljögiftet PFAS i Kistingebäcken strax söder om Halmstad. Nu fortsätter hushållssällskapet undersökningar av bottensedimentet i bäcken för att kontrollera hur djurlivet påverkas av giftet.

När kommunen och länsstyrelsen gjorde mätningar på PFAS-värden i bäcken 2019 och 2020 uppmättes 3000 nanogram per liter. Gränsvärdet i Sverige är 90 nanogram. Motsvarande siffra för bottensedimentet är 16 000 nanogram per kilo sediment, men för sediment finns inget gränsvärde på plats.

– Det är väldigt höga halter, även i bottensedimentet, säger John Strand, forskare och projektledare på hushållningssällskapet.

I klippet ser du hur mätningarna av PFAS i bäcken går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.