Räddningstjänsten larmades 20:23 om ett läckage av svavelsyra inne på Södra Cells industriområde i Värö under torsdagskvällen. Foto: TT

Brandman skadad av svavelsyra

Uppdaterad
Publicerad

Vid en räddningsinsats på Södra Cell fick en brandman svavelsyra i ögonen. Skyddsutrustningen höll inte tätt.

En tank innehållande svavelsyra sprang i går läck på Södra Cell i Värö. Under räddningstjänstens arbete med att täta tanken fick en brandman svavelsyra i ögonen.

– Ett spänne i andningsskyddet släppte och i samband med det fick han syra innanför masken som rann ner för pannan och vidare ner för bägge kinderna. Lite av syran fick han i ögonen, säger, Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef på  Räddningstjänsten Väst.

Skador på ögonen

Den drabbade brandmannen kände direkt av svavelsyran och spolade snabbt med vatten. På sjukhuset kunde läkare konstatera att han fått skador på skinnet och även små skador på ögonen.

– Det är inte värre än att han kan komma till jobbet på måndag, säger Klaus Heinsvig.

Svavelsyran var 98-procentig och händelsen kunde lett till allvarliga skador.

–  Alla vet att det gäller att spola snabbt och vi har följt rutinerna, säger Klaus Heinsvig.

Var hans syn i fara?

– Det hade givetvis kunnat bli värre skador på ögonen. Vad jag har förstått kommer det inte påverka hans syn framöver, säger Klaus Heinsvig.

Maximal otur

Han tror inte att det hade gått att förhindra händelsen.

– Det är maximal otur. All sådan här andningsutrustning testas efter varje insats av brandmännen själva. De hade inte satt ut någonting de inte själv hade kunnat använda, säger Klaus Heinsvig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.