Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Elisabet Ekdahl berätta vilka konsekvenser som blir av det uteblivna bredbandet. Foto: SVT

Bredband på landsbygden kraftigt försenat

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren Elisabet Ekdahl blev lovad att det beställda bredbandet skulle komma för ett halvår sedan. Men leverantören IP-Only har inte börjat gräva ännu. Den mobila uppkoppling hennes verksamhet har idag är ostabil och skapar stress när gäster inte ens kan betala i korterminalen.

År 2016 inledde Region Halland ett unikt samarbetsavtal med bredbandsleverantören IP-Only. Det var första gången en region tog ansvar för bredbandsutbyggnaden. Alla hushåll på landsbygden skulle då bli erbjudna bredband via fiber. Men det har mötts av kraftiga förseningar.

– Det betyder ju allt, ett nät som viker ner sig är inte bra. Vi kan inte sitta här och jobba och vi måste förklara för kunder och konferensgäster varför internet fungerar så dåligt, säger företagaren Elisabet Ekdahl, som idag använder sig av en mobil 4G-uppkoppling.

Skulle vara klart i Laholm i juli 2018

Laholms kommun prioriterades när IP-Only skulle påbörja utbyggnaden. Men av de 7000 hushållen som blivit erbjudna fiber, har bara 2000 hushåll fått det installerat och klart. Prognosen nu är att det är klart någon gång under år 2020. Enligt IP-Only beror förseningarna på att markavtal och tillstånd har tagit längre tid än de först trodde.

– Vi beklagar att det tagit längre tid och den utmaning som fiberbranschen står inför med markavtal och tillståndshantering, säger Jimmy Stigevall, affärsutvecklingschef på IP-Only.

Borde ni inte ha vetat att det kunde bli så här på förhand?

– Det är många avtal och vi tog utmaningen på allvar. Vi gjorde ett rejält försök i början av projektet där vi såg att vi måste tänka annorlunda och med hänsyn till alla markägare så börjar vi nu med att först ta in alla markavtal och sen kommer vi med grävmaskinerna, säger Jimmy Stigevall.

SVT rapporterade · Väntar du också på fiber?

Tack för alla inlägg om fiberanslutning på landsbygden! Har ni fler tankar kring detta eller vill berätta hur arbetet med fiber påverkat er så hör av er till halland@svt.se
08.25
Internet slog igenom för, vad, 25 år sen? Det tog knappast 25 år innan alla kunde lyssna på radio ordentligt, samma med televisionen när den kom. Samhället borde löst det här för länge sen, nu när även de flesta myndighetsärenden kräver tillgång till internet & bank-id.
08.26
Ja detta visar hur osäkert det bli när allt ska ske via datorer. Sverige ska se över om detta verkligen gör det bättre för människor. Mer fungerar sämre i samhället när det digitala ökar. Människors liv fungera inte, våra personliga intrigtet blir sämre och lättare för myndigheter att utesluta grupper i samhället.
08.28
Ip Only har ett mycket oseriöst upplägg, det går aggressivt ut och binder upp hela regioner med avtal med löften om snabb utbyggnad, sedan händer det ingenting. Detta gör att andra leverantörer är blockerade och inte har en chans att ta sig in. Detta borde vara något som myndigheterna tar på allvar och sätter höga viten om löften inte hålls. Vi var lovade bredband till Lucia 2017 och nu är det möjligt att vi kan få det under 2019. Ip Only skyller på under entreprenörer som i te håller måttet me det är i slutändan ip Only som är ansvariga
Hej Johan,
Vi vill gärna ställa några frågor till dig. Hör gärna av dig till halland@svt.se eller till mig rickard.widgren@svt.se Mvh Rickard, redaktör
08.28
Fyra olika installatörer sedan 2015.Detta i sk stadsplanerare område 1 km utanför Simrishamn. När man grävde för vatten och avlopp 2014 "glömdes" fiber!
Det är ju anmärkningsvärt. Väntar ni på fiber nu?
08.50
vi har väntat flera år på fiber men det är väl inte så noga i östra derome
Ojdå, vad jobbigt för er. Har ni skrivit på något avtal med fiberleverantör? Hör gärna av dig om du vill till halland@svt.se
09.16
Inne på tredje året av väntan. Vill avbryta avtalet och välja annan leverantör men det kostar 5000:- enligt ip only. Hade aldrig valt det bolaget om jag vetat att det kanske tar fyra år.
Oj, har ni annat internet i dag eller står ni och väntar på att nuvarande avtal ska bli klart? Hör gärna av dig till mig på rickard.widgren@svt.se och halland@svt.se Mvh Rickard, onlineredaktör
09.16
Ip Only skötte sig utmärkt.
Vad bra att ni fått tillgång till fiber. Det ser verkligen olika ut runt om i länet. 
09.16
16 november 2016 skrev avtalet med IP-only . Efter ca 20 samtal o ändliga Mail , kom dom Dom grävde klart i december 2018 . Sen skulle det komma en installatör . Nu får vi ringa dom igen , varje gång blir dom sura o säger det är klart ( nästan lägger på luren ) . Vi tog dit elektriker som skulle dra kablar från boxen . Men han vände fans ju inga sladdar eller box . Han har inte den behörigheten . Ringa igen . Kontaktperson åker ut o kollar o upptäcker att jobbet var inte klart från deras sida . Det är 3 veckor sedan . Vi få se när det blir klart ?
Hej Henrik,
Förstår att det tagit lång tid och måna samtal. Det fungerar inte än alltså? Bor du i Halland? Får vi ställa några frågor? Maila till halland@svt.se eller till mig rickard.widgren@svt.se Mvh Rickard, onlineredaktör
09.43
Det är inte bara i eran region det inte fungerar hos oss i Roslagen så skulle det vara klart enligt avtal 2017 är inte klart än så vi får väl se om det blir nåt.
Hej Björn,
Ok, har ni fått något nytt besked om när det ska vara igång?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiber på landsbygden

Mer i ämnet