Se Bo Eierberg visa de synliga fiberkablarna och de förstörda vägarna. Foto: SVT

Fiberkabeln syns med blotta ögat efter IP-Onlys arbete

Uppdaterad
Publicerad

Fiberkablar synliga med blotta ögat, felschaktade vägar och bristfällig markering av kabeldragning drabbade invånarna på Årnäshalvön i Varbergs kommun. Trots att samfällighetsföreningen hört av sig till IP-Only ser det tre år senare likadant ut.

Det var 2016 som Årnäshalvöns samhällighetsförening bestämde att ingå ett samverkansavtal med Bynet, som var ett helägt dotterbolag till IP-Only och numera integrerat i företaget. De 700 invånarna som ingick avtal med Bynet fick bredbandet snabbt, men arbetet blev slarvigt utfört enligt samfällighetsföreningen. Trots att fibern ska ligga minst 40 centimeter under jorden, ligger den på Årnäshalvön i vissa fall uppe på ytan.

– Givetvis är det jobbigt. Det kan väl alla intyga som köper en produkt som inte har hög kvalité att det är frustrerande, säger Lena Hjorth som är sekreterare i Årnäshalvöns samfällighetsförening.

Fiber på landsbygden
Lena Hjorth är sekreterare i Årnäshalvöns samfällighetsförening. Foto: SVT

Dåligt återställda vägar

Entreprenören som lade fiberkablar under vägarna återställe det på ett undermåligt sätt enligt föreningen, som menar att det kan innebära att vägarna kan förstöras, speciellt vintertid, och det innebär höga kostnader att återställa, då det ser ut likadant på 250 platser. Enligt Lena Hjorth lovade IP-Only, efter en tre år lång påtryckning, att se till att entreprenören kommer dit och fixar till arbetet, men sen har det inte hänt något.

– Jag tycker inte de är seriösa. Det är en nonchalans mot en kund. Vi har bemöts av tystnad och man har inte visat sin vilja om att återställa, säger hon.

”Betalar för god kvalité”

Att fiberkabel ligger ute i det öppna är något som IP-Only tycker oacceptabelt.

– Då är det något vi får ta en dialog med vår entreprenör om. Vi betalar för en god kvalité, som ska följa branschpraxis och standarder och jag ska personligen se till att de får en kontakt med oss, säger Jimmy Stigevall, affärsutvecklingschef på IP-Only.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiber på landsbygden

Mer i ämnet