• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Bo Eierberg visa de synliga fiberkablarna och de förstörda vägarna. Foto: SVT

Fiberkabeln syns med blotta ögat efter IP-Onlys arbete

Publicerad

Fiberkablar synliga med blotta ögat, felschaktade vägar och bristfällig markering av kabeldragning drabbade invånarna på Årnäshalvön i Varbergs kommun. Trots att samfällighetsföreningen hört av sig till IP-Only ser det tre år senare likadant ut.

Det var 2016 som Årnäshalvöns samhällighetsförening bestämde att ingå ett samverkansavtal med Bynet, som var ett helägt dotterbolag till IP-Only och numera integrerat i företaget. De 700 invånarna som ingick avtal med Bynet fick bredbandet snabbt, men arbetet blev slarvigt utfört enligt samfällighetsföreningen. Trots att fibern ska ligga minst 40 centimeter under jorden, ligger den på Årnäshalvön i vissa fall uppe på ytan.

– Givetvis är det jobbigt. Det kan väl alla intyga som köper en produkt som inte har hög kvalité att det är frustrerande, säger Lena Hjorth som är sekreterare i Årnäshalvöns samfällighetsförening.

Lena Hjorth är sekreterare i Årnäshalvöns samfällighetsförening. Foto: SVT

Dåligt återställda vägar

Entreprenören som lade fiberkablar under vägarna återställe det på ett undermåligt sätt enligt föreningen, som menar att det kan innebära att vägarna kan förstöras, speciellt vintertid, och det innebär höga kostnader att återställa, då det ser ut likadant på 250 platser. Enligt Lena Hjorth lovade IP-Only, efter en tre år lång påtryckning, att se till att entreprenören kommer dit och fixar till arbetet, men sen har det inte hänt något.

– Jag tycker inte de är seriösa. Det är en nonchalans mot en kund. Vi har bemöts av tystnad och man har inte visat sin vilja om att återställa, säger hon.

”Betalar för god kvalité”

Att fiberkabel ligger ute i det öppna är något som IP-Only tycker oacceptabelt.

– Då är det något vi får ta en dialog med vår entreprenör om. Vi betalar för en god kvalité, som ska följa branschpraxis och standarder och jag ska personligen se till att de får en kontakt med oss, säger Jimmy Stigevall, affärsutvecklingschef på IP-Only.

SVT rapporterade · Väntar du också på fiber?

Tack för alla inlägg om fiberanslutning på landsbygden! Har ni fler tankar kring detta eller vill berätta hur arbetet med fiber påverkat er så hör av er till halland@svt.se
08.25
Internet slog igenom för, vad, 25 år sen? Det tog knappast 25 år innan alla kunde lyssna på radio ordentligt, samma med televisionen när den kom. Samhället borde löst det här för länge sen, nu när även de flesta myndighetsärenden kräver tillgång till internet & bank-id.
08.26
Ja detta visar hur osäkert det bli när allt ska ske via datorer. Sverige ska se över om detta verkligen gör det bättre för människor. Mer fungerar sämre i samhället när det digitala ökar. Människors liv fungera inte, våra personliga intrigtet blir sämre och lättare för myndigheter att utesluta grupper i samhället.
08.28
Ip Only har ett mycket oseriöst upplägg, det går aggressivt ut och binder upp hela regioner med avtal med löften om snabb utbyggnad, sedan händer det ingenting. Detta gör att andra leverantörer är blockerade och inte har en chans att ta sig in. Detta borde vara något som myndigheterna tar på allvar och sätter höga viten om löften inte hålls. Vi var lovade bredband till Lucia 2017 och nu är det möjligt att vi kan få det under 2019. Ip Only skyller på under entreprenörer som i te håller måttet me det är i slutändan ip Only som är ansvariga
Hej Johan,
Vi vill gärna ställa några frågor till dig. Hör gärna av dig till halland@svt.se eller till mig rickard.widgren@svt.se Mvh Rickard, redaktör
08.28
Fyra olika installatörer sedan 2015.Detta i sk stadsplanerare område 1 km utanför Simrishamn. När man grävde för vatten och avlopp 2014 "glömdes" fiber!
Det är ju anmärkningsvärt. Väntar ni på fiber nu?
08.50
vi har väntat flera år på fiber men det är väl inte så noga i östra derome
Ojdå, vad jobbigt för er. Har ni skrivit på något avtal med fiberleverantör? Hör gärna av dig om du vill till halland@svt.se
09.16
Inne på tredje året av väntan. Vill avbryta avtalet och välja annan leverantör men det kostar 5000:- enligt ip only. Hade aldrig valt det bolaget om jag vetat att det kanske tar fyra år.
Oj, har ni annat internet i dag eller står ni och väntar på att nuvarande avtal ska bli klart? Hör gärna av dig till mig på rickard.widgren@svt.se och halland@svt.se Mvh Rickard, onlineredaktör
09.16
Ip Only skötte sig utmärkt.
Vad bra att ni fått tillgång till fiber. Det ser verkligen olika ut runt om i länet. 
09.16
16 november 2016 skrev avtalet med IP-only . Efter ca 20 samtal o ändliga Mail , kom dom Dom grävde klart i december 2018 . Sen skulle det komma en installatör . Nu får vi ringa dom igen , varje gång blir dom sura o säger det är klart ( nästan lägger på luren ) . Vi tog dit elektriker som skulle dra kablar från boxen . Men han vände fans ju inga sladdar eller box . Han har inte den behörigheten . Ringa igen . Kontaktperson åker ut o kollar o upptäcker att jobbet var inte klart från deras sida . Det är 3 veckor sedan . Vi få se när det blir klart ?
Hej Henrik,
Förstår att det tagit lång tid och måna samtal. Det fungerar inte än alltså? Bor du i Halland? Får vi ställa några frågor? Maila till halland@svt.se eller till mig rickard.widgren@svt.se Mvh Rickard, onlineredaktör
09.43
Det är inte bara i eran region det inte fungerar hos oss i Roslagen så skulle det vara klart enligt avtal 2017 är inte klart än så vi får väl se om det blir nåt.
Hej Björn,
Ok, har ni fått något nytt besked om när det ska vara igång?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiber på landsbygden

Mer i ämnet