Hör Laholms kommuns IT-chef Ove Bengtsson i klippet. Foto: SVT

Laholms kommun starkt kritisk mot IP-Only

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommuns IT-chef kritiserar nu bredbandsleverantören IP-Only, efter de kraftiga förseningarna med fiberutbyggnaden i Laholm.

Region Halland ingick ett samarbetsavtal med bredbandsleverantören IP-Only 2016. Tanken var att alla halläningar som saknar bredband, speciellt på landsbygden ska bli erbjudna en fiberanslutning.

I Laholms kommun där kopparnätet gradvis släcks ner, sågs behovet av bredband som stort och därför skulle kommunen prioriteras. I juli 2018 var det tänkt att bli färdigt, men IP-Onlys projekt har drabbats av kraftiga förseningar. Hela projektet stod pausat i nästan ett år. Först efter jul började man gräva igen.

Fiber på landsbygden

– Man attackerade projektet på ett oprofessionellt sätt. Grundplaneringen för att genomföra ett sånt här stort avancerat projekt var inte det rätta helt enkelt, säger Ove Bengtsson, IT-chef på Laholms kommun.

Ni berättade också för era invånare att det skulle vara klart för ett halvår sen?

– Vi hade inget val, vi förmedlade den information som vi fått av IP-Only, säger Ove Bengtsson.

”Tog sju-åtta månader att få tillstånd”

Enligt bredbandsleverantören IP-Only beror förseningarna på att det tagit lång tid att samla in alla markavtal.

– Vi hade vissa tillståndsgivare som tog sju-åtta månader på sig, säger Jimmy Stigevall, affärsutvecklingschef på IP-Only.

Borde ni inte ha vetat att det kunde bli så här?

– Jo självklart, men det här är en utmaning som hela branschen står inför. Den mängden av avtal och marktillstånd, att gå från tätort till landsbygd och långa avstånd har gjort det här väldigt komplext, säger Jimmy Stigevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiber på landsbygden

Mer i ämnet