Foto: SVT

Broreparationen som aldrig blir klar

Uppdaterad
Publicerad

Broreparationen mellan Öringe och Veinge by i Laholms kommun var ett rutinuppdrag som skulle vara avklarat på några veckor. Sju månader senare är väg 552 fortfarande avstängd.

– Befolkningen är väldigt irriterade, med all rätt, säger Per-Olov Sörling, projektledare på Trafikverket.

Det var i höstas dags för en normalreparation av den närmare 90 år gamla bron. När arbetet i stort sett var klart upptäcktes ett fel som gjort att arbetet dragit ut på tiden.

– Vi upptäckte ett större fel på de bärande balkarna, vilket krävde en större åtgärd med ny armering. Det är det som ligger till grund för förseningen, säger Per-Olov Sörling, projektledare på Trafikverket.

”Fruktansvärt jobbigt”

Per-Olov Sörling berättar att arbetet fick börja om på nytt när nya konstruktioner behövdes tas fram och godkännas av Trafikverkets experter. Det hela har gjort att slutdatumet flyttats fram flera gånger.

Foto: SVT

Thomas Andersson från Mästocka är en av dem som undrar när broarbetet är klart. Han brukar ta väg 552 till Halmstad men senaste halvåret ansluter han istället till väg 15 öster om Veinge. En man i Stjärnarp som dagligen använder vägen säger att det är mycket irriterande att slutdatumet flyttas fram hela tiden. Per-Olov Sörling förstår frustrationen.

– Jag kan ju processen, men för de som inte gör det är det här fruktansvärt jobbigt. Befolkningen är väldigt irriterade, och det med all rätt. Deras omledningsväg har heller inte varit de bästa.

Nu pekar allt på att trafik kan släppas på i maj i år. Före påskhelgen har ny betong fyllts i pelarna och nu väntar en härdningsprocess.

– Snart är det här förhoppningsvis glömt och bron ska ligga där i åtminstone 50 år till. Det ska bli skönt när vi kan släppa på trafiken igen, avslutar Per-Olov Sörling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.