Hör Hans Fabisch om varför han gärna vill se att även vittnen på länk får möjlighet till rätt stöd. Foto: SVT/Daniel Strömbäck

Brottsofferjouren om videosamtal i rätten: ”Viktigt att se till att vittnen på länk också får stöd”

Publicerad

I samband med coronapandemin har antalet videosamtal i rättegångar ökat. Och det kan ställa till det för Brottsofferjouren som är den stödjande funktionen vid rättegångar.

Brottsofferjouren finns som ett stöd för den som ska vittna eller vara målsägande i en rättegång. De informerar om hur rättegången går till, hur det ser ut i rättssalen och vad som förväntas av dem.

I samband med pandemin har allt fler förhör vid rättegångarna i Sverige och även vid tingsrätterna i Halmstad och Varberg skett över videolänk. Då kan det bli svårare för brottsofferjouren att finnas som stödjande funktion.

– Om vi får information om att en person kommer hit till Varbergs tingsrätt för att vara med i ett videoförhör i en rättegång i till exempel Örebro så kan vi ju finnas även för den, säger Hans Fabisch som är ordförande för Brottsofferjouren i Varberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.