Privata brunnsägare outnyttjad resurs vid torka

Publicerad

Nu finns ny möjlighet för personer med privat eller samfällighetsägd dricksvattenbrunn att bidra med information för bättre beredskap mot vattenbrist. De uppmanas nu av Halmstad kommun att skicka in uppgifter om sina brunnar till Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Torkan 2018 innebar stora problem för flera, däribland lantbrukare. Men även privata brunnsägare påverkades eftersom de fick vattenbrist och problem med vattenkvaliteten.

För att kunna förbereda utsatta områden på liknande situationer framöver och samtidigt planera den lokala vattenförsörjningen är det viktigt både för kommunen och SGU att veta hur det ser ut med brunnar.

Nu finns möjlighet för brunnsägare att rapportera in uppgifter om exempelvis kvalitet på sitt vatten. Detta lagra i Brunnsarkivet hos SGU.

Större möjlighet att skyddas

Arkivet, som innehåller uppgifter från drygt 680 000 brunnar och växer med drygt 20 000 brunnsuppgifter varje år, används för att hitta brunnar som kan påverkas av detaljplaner och byggnation. Informationen är viktig lokalt, till exempel för kommunerna som planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten, men också nationellt för övervakningen av grundvattennivåer och vattenflöden.

Finns brunnen inte registrerad finns stor risk att den förbises. En registrerad brunn har också större möjlighet att skyddas av räddningstjänsten om en miljöolycka skulle inträffa.

Registrering i arkivet ger brunnar säkrare skydd och medverkar till att höja beredskapen vid vattenbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.