Växtodlingsagronomen Louise Zetterholm på Hushållningssällskapet i Halland står i ett fält med vårkorn. ”Det har varit väldigt friskt i år”, säger hon. Foto: SVT

Hushållningssällskapet: ”Lovande situation för flera grödor”

Uppdaterad
Publicerad

Årets väder har skapat bra förutsättningar för tillväxten alla möjliga grödor i länet. Detta enligt Hushållningssällskapet i Halland. Vallen har redan börjat skördas och framöver väntar spannmål som korn och vete.

– Det har varit en bra temperatur. Inte för varmt och inte för kallt. Marken har hållits fuktig med jämn nederbörd. Inga större skyfall eller längre perioder av torka har förekommit. Så det ser lovande ut, säger växtodlingsagronomen Louise Zetterholm på Hushållningssällskapet.

Oro över klimatförändringar

Samtidigt finns en oro över de klimatförändringar som sker. Louise Zetterholm menar att man redan börjat se effekterna.

– Baksidan är att det har börjat komma in nya sjukdomar och ogräsarter. I framtiden kanske vi behöver odla nya grödor eftersom ett ändrat nederbördsmönster skapar svåra omständigheter för att odla, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I spåren av torkan

Mer i ämnet