Goda skördar i hela landet, på en del håll till och med över det normala. Det är slutsatsen första lägesrapport som Lantbrukarnas riksförbund nu sammanställer, berättar kommunikatören Johanna Hovnert.

Ett år efter torkan – lantbrukare kan andas ut

Uppdaterad
Publicerad

Efter katastrofåret med foderbrist och bottenkörd ekonomi kan många lantbrukare nu dra en lättnadens suck. Första lägesrapporterna från Lantbrukarnas riksförbund vittnar om bra skördar i hela landet, till och med över det normala på sina håll.

Det ser riktigt bra ut, både första vallskörden och spannmålet, säger Johanna Hovnert, kommunikatör på LRF.

LRF ställer just nu samman en lägesrapport från hela landet som beräknas vara klar i slutet av veckan. Redan nu kan förbundet ge en ljus bild, bland annat från Skåne, Jönköping, Kronoberg och Halland. 

Skördar över det normala

– I Jönköping är det till och med flera lantbrukare som rapporterar skördar utöver det normala, säger Johanna Hovnert.

I delar av norra Sverige har man inte kommit så långt som till skörd ännu, speciellt inte av spannmål. Men i Västerbotten har vallen börjat tas in.

– Man har faktiskt kunnat slå lite tidigare än normalt tack vare gynnsamt väder.

Lättnad efter krisåret

De goda utsikterna i år kommer som en lättnad för många efter fjolårets torka. Nästan 25 000 lantbrukare sökte krisstöd från staten.

Enligt LRF beräknas torkan ha kostat det svenska lantbruket omkring 10 miljarder kronor i inkomstbortfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I spåren av torkan

Mer i ämnet