Intresset bland lantbrukare för krisstöd verkar lågt. Foto: Johan Nilsson/TT

Svalt intresse för miljardbidrag efter sommartorka

Publicerad

Efter förra årets svåra sommartorka införde Jordbruksverket ett krisstöd på över en miljard kronor som lantbrukare kan kompenseras med. Men långt under hälften av de berättigade bönderna har sökt bidraget och om en vecka är det försent.

Förra årets rekordsommar ledde till svåra problem för många av landets och Västra Götalands lantbrukare. Skördar slog fel och många tvingades skicka boskap på slakt då de inte hade nog med foder.

För att kompensera lantbrukarna infördes ett bidrag på drygt 1 miljard kronor, ett bidrag som enligt Jordbruksverket runt 45 000 lantbrukare har rätt att söka.

Enligt Niclas Purfürst, enhetschef inom myndigheten, finns en ”ganska” stor del av de berättigade lantbrukarna i Västra Götaland.

Än finns tid

Niclas Purfürst, enhetschef vid Jordbruksverket.

Men med bara en vecka kvar av ansökningstiden har bara 18 000 av de berättigade sökt bidraget.

Nu går länsstyrelsen i Västra Götaland ut på sin hemsida och uppmanar länets bönder att söka bidrag. På frågan om varför så få har gjort det hittills hänvisar man till Jordbruksverket:

– Det är märkligt och vi vet inte varför. Effekten blir att de som har sökt får en mycket större summa att dela på så för dem är det ju bra, säger Niclas Purfürst, enhetschef inom Jordbruksverket.

LRF i Västra Götaland tror dock att många ansökningar kommer att trilla in under den sista veckan.

– Den här perioden har bönderna fullt upp och det är fortfarande gott om tid till att skicka in ansökan. Jag har själv sökt och det går jättesnabbt. säger Sofia Karlsson, ordförande i LRF Västra Götaland. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I spåren av torkan

Mer i ämnet