”Stefan Sunnegård: Jag vet de som ska sluta på grund av foderbristen” Foto: SVT

Mjölkbonden vittnar om effekterna efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Sunnegård som är mjölkbonde i Knäred menar att fodret snart tar slut och att lantbrukare har bestämt sig för att sluta med sin verksamhet.

Stefan Sunnegård och hans fru har ungefär 85 mjölkkor och 65 ungdjur. Sommarens torka innebar att de var tvungna att köpa både halm och foder. Vilket innebär att de måste låna ungefär 800 000 kronor.

– Det blir väldigt mycket högre kostnader, det hoppas jag att vi ska klara av, säger han.

Fick avslag på dispens

Eftersom skörden är extra sen i år fick Stefan Sunnegård, som är aktiv i Lantbrukarnas riksförbund, idén om att söka dispens för att senarelägga gödsling som vanligtvis måste ske innan första november. På så sätt kan djuren beta längre. Länsstyrelsen gav sitt klartecken, men när ärendet kom till jordbruksverket tog det stopp. Enligt myndigheten kan inte länsstyrelsen ansöka om dispens, det är upp till varje lantbrukare.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Speciellt när vi nu har en livsmedelsstrategi som säger att det ska underlätta för lantbruket. Det här underlättar inte alls, säger Stefan Sunnegård.

I klippet kan du höra Stefan Sunnegård berätta om torkans effekter och vikten av att köpa svenskt kött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I spåren av torkan

Mer i ämnet