Laholms kommun kommer under höstterminen att servera mer nötkött för att stödja de bönder som drabbats av sommartorkan. Foto: TT

Laholm serverar mer nötkött för att hjälpa bönder

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun kommer under höstterminen att servera mer nötkött i skolor och förskolor för att stödja de bönder som drabbats hårt av sommartorkan. – En viktig punktinsats, säger Lisa Larsson på kommunen.

Åtgärden innebär inte att det blir mindre av andra sorters kött på menyn, utan istället stryker man tillfälligt den dag i veckan då det har serverats en vegetarisk rätt.

Beslutet fattades efter att kommunen diskuterat med LRF hur man kan stödja lantbruket efter sommarens torka, som inneburit att fler nötdjur har skickats till slakterierna.

– Eftersom nära nog allt nötkött som serveras är svenskt, sågs detta som en viktig punktinsats, säger Lisa Larsson, verksamhetschef på kommunens servicekontor, i ett pressmeddelande.

Elever som får vegetarisk kost som specialkost påverkas inte av ändringen, som träder i kraft den 1 oktober och som beräknas öka kostverksamhetens utgifter med cirka 80 000 kronor.

För tre veckor sedan beslutade även servicenämnden i Varbergs kommun att servera mer nötkött i skolorna under en fyraveckorsperiod för att hjälpa svenska bönder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.