Riktigt matfett eller lättmargarin? Frågan ska upp i kommunfullmäktige i Laholm. Foto: TT

Fettfrågan i Laholm avgjord – margarinet segrade

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en mycket jämn kamp mellan margarinet och smöret i Laholms kommun. Men i en sista politisk votering blev det till slut margarinet som vann med en rösts marginal. Det innebär att barnen i kommunens skolor och förskolor fotsätter ha samma sorts fett på sina knäckebrödsmackor.

Till en början såg det ljust ut för smöret. Den motion som Miljöpartiet lade fram vann vid en omröstning i kommunstyrelsen med 5-4. Majoriteten av partierna gick alltså emot kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic som ville avslå motionen.

Men under tisdagens kommunfullmäktigemöte blev det återigen votering. Och den här gången gick det inte lika bra. Lättmargarinet fick 21 röster medan smöret slutade på 20.

”Det gäller våra barn”

– Det är väldigt synd tycker jag. Det här gäller våra barn och det är en bra satsning, säger Eva M Larsson (MP) som drivit motionen. Hade alla förstått skillnaden mellan lättmargarin och smörbaserat fett hade det gått igenom, säger hon.

Eva M Larsson menar att ett byte från lättamargarin till smör vore ett bättre alternativ för kroppen.

– Lättmargarinet är framställt på industriell väg. Det har gått igenom processer som gör att det bildas toxiner, säger hon.

Motståndarna hade en röst mer

Borsett från sina partikamrater hade Eva M Larsson Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Laholmspartiet och Sverigedemokraterna på sin sida under omröstningen. Emot var Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Trygghetspartiet samt Medborgerlig Samling.

Nej-sidan har dessutom Livsmedelsverkets rekommendation i ryggen.

– Det var på håret. Utifrån att det skulle kosta 250.000 kronor att genomföra det här tycker jag att det är bra att det blev som det blev, säger Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kan lägga ny motion

Hon tillägger att fettfrågan är en detalj i en större helhet. Region Halland har tagit fram ett livsmedelsprogram och hon vill se en gemensam halländsk livsmedelsstrategi för att kunna göra gemensamma upphandlingar.

Trots omröstningens resultat har Miljöpartiet inte gett upp hoppet om smöret.

– Vi hoppas Laholm nappar på det i framtiden. Vi får kämpa vidare. Händer det ingenting lägger vi en ny motion, säger Eva M Larsson (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.