Detta har hänt sedan en förälder ställde frågan ”Vad innehåller skolmaten?”. Foto: SVT

Namninsamling om ren skolmat ledde till politiskt förslag

Uppdaterad
Publicerad
Föräldern Jessica Neogards matupprop om renare skolmat har nått politiken. I en motion från Miljöpartiet föreslås kommunen byta ut margarinet mot riktigt fett.

– Det vi vill belysa är att ersätta lättmargarinerna med smörbaserat matfett och att man ser över möjligheterna att servera så ren mat som möjligt. Vi vill inte påvisa att vi har dålig mat i skolan, men frågan är viktig att lyfta för industrin stoppar in så mycket som vi inte alltid känner till, säger Eva M Larsson (MP), ledamot i kommunfullmäktige i Laholm.

LÄS MER: Hon vill ha renare skolmat

SVT:s rapportering kring föräldern Jessica Neogards namninsamling för skolmat utan onödiga tillsatser väckte många reaktioner.  

”Det är förfärligt med alla dessa tillsatser i maten”, skrev en läsare.

”Ge våra barn naturlig, näringsrik och riktig mat i skolan”, skrev en annan.

Namninsamlingen, med omkring 140 namnunderskrifter, lämnade Jessica Neogard in till kommunen innan årsskiftet. Att Miljöpartiet nu kommer med ett förslag om att byta ut skolornas margarin mot smör ser hon positivt på. 

– Det är helt fantastiskt. Det stämmer egentligen överens med kärnpunkterna i det vi har skrivit om gällande fetterna, sockret och tillsatserna, säger Jessica Neogard.

Förslag om matråd i Laholm 

Även Centerpartiet har uppmärksammat frågan. Kommunstyrelsens vice ordförande Erling Cronquist (C) har haft ett möte med Jessica och efter det gett ett förslag på att tillsätta ett matråd för föräldrar.

– Det finns ett intresse för mat bland föräldrar, det har jag förstått utifrån det som Jessica har dragit igång. Det ska man ta vara på och där tycker jag det är bra om man får ett matråd där den här frågan kan ventileras, säger han. 

Men när man kan se ett beslut om ett matråd kan han i nuläget inte svara på. Nu hoppas Jessica Neogard att frågorna kring skolmaten i Laholm ska fortsätta att diskuteras.

– Jag hoppas att de lyssnar och att vi får igenom detta. Men jag hoppas även att vi får igång en diskussion, att man är intresserad av ta del av min kunskap och andra föräldrars erfarenheter för att skapa en förändring där barnens bästa står i fokus, säger Jessica Neogard.

Vad tycker du? Diskutera gärna i chatten nedan.

SVT rapporterade · Vad tänker du kring skolmatens innehåll?

08.55
Det är förfärligt med alla dessa tillsatser i maten, vem vet egentligen vad de gör med våra kroppar. Barnen borde verkligen förskonas från detta, så skärpning i skolorna.
08.57
Skolmaten bör vara sockerfri!
09.36
Det våre fel att helt blind litar på Livsmedelsverket, kopplingar till industrin är för starka och belastande för att deras undersökningar och rekommendationer ska vara trovärdiga, jag håller med föräldrarnas egen känsla och det är bra att utmana för att få till en ändring av nuvarande regler och vanor!
10.16
Håller fullständigt med Jessica Neogard.
10.45
Ge våra barn naturlig, näringsrik och Riktig mat i skolan. Då kommer barnen orka mer, det blir ett lugnare klimat och en trevligare vardag för pedagogerna!.
11.09
Se till att era barn rör på sig innan ni anpassar fetthalten efter stillasittandet som det antyds här.
13.15
Debattinläggen verkar tala för att varje familj själva svarar för maten, sluta med skolmaten så får alla som de själva vill.
13.15
Jag håller med Jessica. Byt ut margarinet mot riktigt smör och laga maten från grunden. Försök komma bort från hel- och halvfabrikat.
Barn behöver bra mat för att orka med skolan. Jag tycker att det är värt att lägga resurser på.
Det är förresten inte fett som gör barn överviktiga - det är socker och snabba kolhydrater.
13.15
De som gnäller har ofta inte bättre mat hemma.
14.48
Barn behöver bra och naturliga fetter, inte kemiskt tillverkade! Det är stor skillnad på fett och fett. Många allergiker tål rena produkter bättre än behandlade med tillsatser! Det är väl lag i Sverige nu om att förbjuda transfetter i mat. Danmark har haft det länge! Rekommendationerna från Livsmedelsverket är inte tvingande rekommendationer och annan forskning visar på att smör och rena produkter är bra. Naturliga för kroppen att bryta ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ren mat i skolan

Mer i ämnet