Detta har hänt sedan en förälder ställde frågan ”Vad innehåller skolmaten?”. Foto: SVT

Namninsamling om ren skolmat ledde till politiskt förslag

Uppdaterad
Publicerad

Föräldern Jessica Neogards matupprop om renare skolmat har nått politiken. I en motion från Miljöpartiet föreslås kommunen byta ut margarinet mot riktigt fett.

– Det vi vill belysa är att ersätta lättmargarinerna med smörbaserat matfett och att man ser över möjligheterna att servera så ren mat som möjligt. Vi vill inte påvisa att vi har dålig mat i skolan, men frågan är viktig att lyfta för industrin stoppar in så mycket som vi inte alltid känner till, säger Eva M Larsson (MP), ledamot i kommunfullmäktige i Laholm.

LÄS MER: Hon vill ha renare skolmat

SVT:s rapportering kring föräldern Jessica Neogards namninsamling för skolmat utan onödiga tillsatser väckte många reaktioner.  

”Det är förfärligt med alla dessa tillsatser i maten”, skrev en läsare.

”Ge våra barn naturlig, näringsrik och riktig mat i skolan”, skrev en annan.

Namninsamlingen, med omkring 140 namnunderskrifter, lämnade Jessica Neogard in till kommunen innan årsskiftet. Att Miljöpartiet nu kommer med ett förslag om att byta ut skolornas margarin mot smör ser hon positivt på. 

– Det är helt fantastiskt. Det stämmer egentligen överens med kärnpunkterna i det vi har skrivit om gällande fetterna, sockret och tillsatserna, säger Jessica Neogard.

Förslag om matråd i Laholm 

Även Centerpartiet har uppmärksammat frågan. Kommunstyrelsens vice ordförande Erling Cronquist (C) har haft ett möte med Jessica och efter det gett ett förslag på att tillsätta ett matråd för föräldrar.

– Det finns ett intresse för mat bland föräldrar, det har jag förstått utifrån det som Jessica har dragit igång. Det ska man ta vara på och där tycker jag det är bra om man får ett matråd där den här frågan kan ventileras, säger han. 

Men när man kan se ett beslut om ett matråd kan han i nuläget inte svara på. Nu hoppas Jessica Neogard att frågorna kring skolmaten i Laholm ska fortsätta att diskuteras.

– Jag hoppas att de lyssnar och att vi får igenom detta. Men jag hoppas även att vi får igång en diskussion, att man är intresserad av ta del av min kunskap och andra föräldrars erfarenheter för att skapa en förändring där barnens bästa står i fokus, säger Jessica Neogard.

Vad tycker du? Diskutera gärna i chatten nedan.

SVT rapporterade · Vad tänker du kring skolmatens innehåll?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ren mat i skolan

Mer i ämnet