Anna-Karin Quetel menar att tillsatserna i skolmaten är godkända. Foto: Livsmedelsverket

Besvarar kritiken mot skolmaten

Publicerad

Jessica Neogard driver en kampanj mot Laholms kommun för renare skolmat. Livsmedelsverket menar att de tillsatser som finns i skolmaten är godkända.

Jessica hittade tillsatser i skolmaten som hennes barn får på sin skola, bland annat jästextrakt och citronsyra.

– Det är inte farligt för barn, tillsatserna är godkända och förekommer dessutom naturligt i vissa produkter, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

Jessica förespråkar också mat tillagad från grunden, exempelvis hembakat bröd och egenkokad buljong.

– Vi ser positivt på att laga mat från grunden, ett nybakat bröd kan ju göra vem som helst sugen eftersom det sprider en doft i lokalen på ett annat sätt än uppvärmd mat, säger Anna-Karin Quetel.

Läs mer: Skolan som bara gör ekomat

Hon menar däremot att rädslan för tillsatser är onödig eftersom de blivit godkända efter att ha riskbedömts. Dessutom tror hon att oron för skolmaten kan finnas kvar hos föräldrar från den tid då de själva gick i skolan.

– Det har skett en enorm utveckling sedan vi som är föräldrar i dag gick i skolan. Jag uppmuntrar alla föräldrar att besöka skolrestaurangen, smaka på maten som serveras och ha en dialog med de som lagar den, säger Anna-Karin Quetel.

Viktigt med vegetabiliska oljor

Jessica vill också se att margarinet på skolan byts ut mot vanligt smör, då hon anser att tillsatserna i margarin inte är naturligt. Men även det, menar Anna-Karin Quetel, är godkänt.

– I margarin och andra nyckelhålsmärkta matfetter finns vegetabiliska oljor som vi i Sverige äter alldeles för lite av. Vi behöver bli bättre på att använda oljor, som exempelvis rapsolja, de  behövs bland annat för hjärnans utveckling.

Hon avslutar:

– Jag skulle önska att man känner sig trygg som förälder, vi har i Sverige unika och på många håll riktigt bra skolmåltider som vi ska värna om.

SVT rapporterade · Vad tänker du kring skolmatens innehåll?

08.55
Det är förfärligt med alla dessa tillsatser i maten, vem vet egentligen vad de gör med våra kroppar. Barnen borde verkligen förskonas från detta, så skärpning i skolorna.
08.57
Skolmaten bör vara sockerfri!
09.36
Det våre fel att helt blind litar på Livsmedelsverket, kopplingar till industrin är för starka och belastande för att deras undersökningar och rekommendationer ska vara trovärdiga, jag håller med föräldrarnas egen känsla och det är bra att utmana för att få till en ändring av nuvarande regler och vanor!
10.16
Håller fullständigt med Jessica Neogard.
10.45
Ge våra barn naturlig, näringsrik och Riktig mat i skolan. Då kommer barnen orka mer, det blir ett lugnare klimat och en trevligare vardag för pedagogerna!.
11.09
Se till att era barn rör på sig innan ni anpassar fetthalten efter stillasittandet som det antyds här.
13.15
Debattinläggen verkar tala för att varje familj själva svarar för maten, sluta med skolmaten så får alla som de själva vill.
13.15
Jag håller med Jessica. Byt ut margarinet mot riktigt smör och laga maten från grunden. Försök komma bort från hel- och halvfabrikat.
Barn behöver bra mat för att orka med skolan. Jag tycker att det är värt att lägga resurser på.
Det är förresten inte fett som gör barn överviktiga - det är socker och snabba kolhydrater.
13.15
De som gnäller har ofta inte bättre mat hemma.
14.48
Barn behöver bra och naturliga fetter, inte kemiskt tillverkade! Det är stor skillnad på fett och fett. Många allergiker tål rena produkter bättre än behandlade med tillsatser! Det är väl lag i Sverige nu om att förbjuda transfetter i mat. Danmark har haft det länge! Rekommendationerna från Livsmedelsverket är inte tvingande rekommendationer och annan forskning visar på att smör och rena produkter är bra. Naturliga för kroppen att bryta ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ren mat i skolan

Mer i ämnet