Anna-Karin Quetel menar att tillsatserna i skolmaten är godkända. Foto: Livsmedelsverket

Besvarar kritiken mot skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Neogard driver en kampanj mot Laholms kommun för renare skolmat. Livsmedelsverket menar att de tillsatser som finns i skolmaten är godkända.

Jessica hittade tillsatser i skolmaten som hennes barn får på sin skola, bland annat jästextrakt och citronsyra.

– Det är inte farligt för barn, tillsatserna är godkända och förekommer dessutom naturligt i vissa produkter, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

Ren mat i skolan

Jessica förespråkar också mat tillagad från grunden, exempelvis hembakat bröd och egenkokad buljong.

– Vi ser positivt på att laga mat från grunden, ett nybakat bröd kan ju göra vem som helst sugen eftersom det sprider en doft i lokalen på ett annat sätt än uppvärmd mat, säger Anna-Karin Quetel.

Läs mer: Skolan som bara gör ekomat

Hon menar däremot att rädslan för tillsatser är onödig eftersom de blivit godkända efter att ha riskbedömts. Dessutom tror hon att oron för skolmaten kan finnas kvar hos föräldrar från den tid då de själva gick i skolan.

– Det har skett en enorm utveckling sedan vi som är föräldrar i dag gick i skolan. Jag uppmuntrar alla föräldrar att besöka skolrestaurangen, smaka på maten som serveras och ha en dialog med de som lagar den, säger Anna-Karin Quetel.

Viktigt med vegetabiliska oljor

Jessica vill också se att margarinet på skolan byts ut mot vanligt smör, då hon anser att tillsatserna i margarin inte är naturligt. Men även det, menar Anna-Karin Quetel, är godkänt.

– I margarin och andra nyckelhålsmärkta matfetter finns vegetabiliska oljor som vi i Sverige äter alldeles för lite av. Vi behöver bli bättre på att använda oljor, som exempelvis rapsolja, de  behövs bland annat för hjärnans utveckling.

Hon avslutar:

– Jag skulle önska att man känner sig trygg som förälder, vi har i Sverige unika och på många håll riktigt bra skolmåltider som vi ska värna om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ren mat i skolan

Mer i ämnet