Håkan Olsson, kock på Byskolan. Foto: Privat

Skolan som bara gör ekomat

Uppdaterad
Publicerad

Är det rimligt att servera skolmat som enbart är ekologisk, fri från tillsatser och tillagad från grunden? Ja, menar Håkan Olsson, som är kock på Byskolan utanför Lund.

– Vi ser inte oss själva som ett skolkök, utan som en restaurang. En restaurang skulle inte köpa in färdig mat. Där gör man så mycket som möjligt från grunden, säger han.

Föräldern Jessica Neogard i Laholm efterlyste bland annat färre tillsatser, renare råvaror och mer mat lagad från grunden i skolorna. Hon har startat en namninsamling med mål att få med kommunen på spåret.

Laholms kommun förstod önskemålet men berättade att skolmåltiderna max får kosta elva kronor per portion och att det inte finns resurser att göra mer.

”Billigare att laga från grunden”

Byskolan i Lunds kommun tillagar varje dag ungefär 530 måltider. Håkan Olsson håller inte med om att det behöver kosta mer med ekologisk, kravmärkt och från grunden lagad mat.

– Våra måltider kostar 11.88 kronor per person och jag fick nyss höra att vi ligger på plus ekonomiskt i år. Så Laholms kommun ska klara det om deras kostar elva kronor, menar Håkan Olsson.

Han fortsätter:

– Om man gör maten från grunden blir det faktiskt billigare än att köpa halvfabrikat. Till exempel kostar köpt ekologiskt bröd 25 till 40 kronor. När vi bakar själva kostar det en femma.

Hela kommunen satsar ekologiskt

Byskolan är inte den enda som satsar på ekologisk mat. Lunds kommun har målet att alla skolkök ska vara hundra procent ekologiska år 2020.

– Det gör det förstås lättare att ha en sådan målsättning i ryggen, säger Håkan Olsson.

Han menar att nyckeln är god planering och bra kontakt med leverantörerna, som vet att skolköket skickar tillbaka varorna som mot förmodan inte skulle vara ekologiska.

– Jag är övertygad om att barnen mår bättre om de äter bra mat. Vi hör ofta från forskare i Lund att tarmsjukdomar blir allt vanligare för att vi äter fel. Därför är alla produkter kravmärkta, för att slippa tillsatserna. Bara rena kryddor och örter. Falukorven är det enda vi köper in som inte är gjord från grunden, för den kan vi inte göra i köket, avslutar Håkan Olsson.

1. Laga maten från grunden.

2. Nätverka med andra skolkök i kommunen eller andra kommuner. Hur kan vi ta hjälp av varandra? Det kan underlätta om du jobbar själv i ett skolkök.

3. Börja smått. Att baka eget bröd är en enkel grej att börja med. Gör studiebesök hos något annat skolkök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ren mat i skolan

Mer i ämnet