Jessica fann en rad tillsatser i skolmaten Foto: SVT

Hon vill ha renare skolmat

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar i Laholm vill ha renare skolmat till sina barn. Mamman Jessica Neogard startade en namninsamling för att bedriva frågan till kommunen, detta efter att hon upptäckt vad hon menar är onödiga tillsatser i skolmaten på Veingeskolan.

När hon begärde innehållsförteckningen på Laholms kommuns matprodukter fick hon avslag, men hon gav sig inte och fick till slut recept och innehåll för två veckors skolmat från Veingeskolan.

– Jag hittade exempelvis jästextrakt, som är en motsvarighet till glutamat, och det får inte maten innehålla enligt upphandlingskraven jag har läst, säger Jessica Neogard.

Jessicas egna barn behöver särskild kost på grund av allergier och det är en av anledningarna till att hon är intresserad av vad som serveras på skolan.

Vill ha egenkokad buljong

Jessica Neogard vill se hembakat istället för fabriksbakat bröd.

Hon studerar hälsovetenskap och menar att även friska barn kan utveckla allergier av vissa tillsatser. Nu har hon alltså startat en namninsamling som hon ska lämna in till Laholms kommun.

– Jag skulle vilja att det leder till att kommunen till exempel ser över tillsatserna, använder fullfeta produkter som vanligt smör istället för margarin, bakar brödet från grunden och kokar egen buljong, säger Jessica Neogard.

Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket menar dock att rädslan för tillsatser är onödig.

– Det är inte farligt för barn, tillsatserna är godkända och förekommer dessutom naturligt i vissa produkter, säger Anna-Karin Quetel.

Läs mer: Skolan som bara gör ekomat

Laholms kommuns internservicechef, Lisa Larsson, som bland annat bestämmer över kommunens olika kök håller med om att skolmaten bör vara så ren som möjligt.

Däremot menar hon att frågan om margarin eller smör handlar om fetthalten och att dagens barn och ungdomar är mer stillasittande än tidigare.

– Därför måste vi erbjuda produkter som det inte finns så mycket mättat fett i eftersom det kan leda till kostrelaterade sjukdomar som barnfetma. Jag förstår fullständigt önskemålet om ren mat och vi jobbar med det hela tiden, men vi har de resurser vi har, hur mycket är man villig att lägga på skolmaten? säger Lisa Larsson.

Vill ha mer fisk och grönsaker

Jessica menar att man kan kompensera fettet från smöret genom att exempelvis byta ut charkuterivaror mot mer fisk och grönsaker. Hon avslutar:

– Jag tycker att man ska kunna ifrågasätta Livsmedelsverkets riktlinjer och de har gått ifrån sin detaljstyrda rekommendation och lämnat över det mer till kommunerna, så att de ska sätta sina egna riktlinjer. Och jag tycker fortfarande att man kan servera riktigt smör och mer fisk och grönt, det tror jag väldigt många är positiva till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer