Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kjell Helgesson är kyrkogårdschef i Getinge-Oskarsströms pastorat, där Enslövs församling ingår. I klippet berättar han om den prisade ceremoniplatsen. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Ceremoniplats vid Enslövs kyrkogård vinner arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Ett växthus, en golfhall och till och med en flygplats. Variationen är bred när det gäller vinnarna av Halmstads arkitekturpris de senaste åren. Men aldrig tidigare har en ceremoniplats vid en kyrkogård vunnit, förrän nu 2021.

– Det är naturligtvis jätteroligt, särskilt eftersom församlingsmedlemmarna varit med och tyckt till. Sen är det ett kvitto på att arkitektur inte alltid behöver handla om byggnader, säger Kjell Helgesson, kyrkogårdschef på Enslövs kyrka.

Ceremoniplatsen vid Enslövs kyrkogård började byggas i slutet av 2019 och färdigställdes till allahelgonahelgen 2020. Byggherre är Svenska kyrkan och White arkitekter står för utseendet. Den ska användas till begravningsförättningar, minnesstunder, vigslar och dop.

– Sen är naturligtvis alla välkomna hit för att ta det lugnt och njuta av landskapet runtomkring, säger Kjell Helgesson.

S-huset på Högskolan i Halmstad var en finalisterna till kommunens arkitekturpris 2021. Foto: Kristian Åkergren/SVT

I klippet får du en rundtur på ceremoniplatsen.

Med utgångspunkt i platsen och i landskapet, i församlingens behov och en önskan om att skapa ett stillsamt harmoniskt rum har den nya ceremoniplatsen vuxit fram. Pollarbelysning, häckar och träd leder fram till en cirkulär, öppen plats. En mjukt formad portik av trä ramar in landskapet likt en altartavla. Glimrande ljusspiror skapar stämning och minner oss livets gång.

Kreativt medskapande, ett holistiskt perspektiv och samarbete med lokala konstnärer, hantverkare och entreprenörer har genomsyrat hela projektet. Resultatet är enastående.

Källa: Halmstads kommun

2020: Attefallshuset Komfusenbo, Harplinge

2019: Fritidshus i Haverdal

2018: Kvarteret Borgen, Söder

2017: Halmstad City Airport

2016: Olsgården, Oskarström

2015: Ernst Wigforss plats

2014: Jugendvillan på Hummelgatan

2013: Söndrumsskolan

2012: Växthus i Ingemansbo, Simlångsdalen


Källa: Halmstads kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.