Stal för 90.000 kronor under stöldturné i Västsverige. Foto: polisen/TT

Champagnetjuv på stöldturné

Uppdaterad
Publicerad

Mannen fyllde Systembolagets kundvagn — och försvann genom entrén utan att betala. Nu åtalas 51-åringen vid Uddevalla tingsrätt efter att ha stulit stora mängder dyr sprit längs västkusten.

Mannen har under våren och sommaren rest runt och stulit mängder med dyr sprit från olika försäljningsställen. Mannen började i Helsingborg och fortsatte via Halmstad, Varberg, Göteborg och slutligen Strömstad.

Burit lådor ur butik

51-åringen lyckades komma över olika spritsorter för drygt 90.000 kronor under turnén. Han har vid de olika tillfällena haft med sig en eller flera kumpaner. De har tillsammans burit ut stora mängder champagne, cognac och whisky ur butikerna, ofta i öl-lådor.

LÄS MER: Man häktad för stöld på flera systembolag i Västsverige

– I de flesta fallen har han fyllt kundvagnar och gått ut genom en obemannad kassa. En del gånger har han också tagit lådor och gått ut genom entréspärren. Jag hävdar att han genomfört stölderna i samförstånd med någon annan person som gått in på Systembolaget så att grindarna öppnats, säger åklagare Kinotha Asmar, till TT.

Upptäckta

Personalen har vid flertal tillfällen upptäckt männens stölder och i några fall även fått stopp på brottet. En gång då en ur personalen försökte gripa stoppa mannen fick denne ett knytnävsslag som räknas in i åtalspunkterna som misshandel. Åklagaren yrkar förutom ersättningsyrkande på att mannen ska utvisas från Sverige i fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.