En man misstänks ha stulit varor för tusentals kronor på olika systembolag i Västsverige. Foto: Systembolaget

Man häktad för stöld på flera systembolag i västsverige

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern sitter häktad misstänkt för sju fall av stöld mot olika systembolag i Västsverige. Mannen misstänks för att ha stulit varor värda tusentals kronor.

– Det är ju dyrbara varor vi pratar om, säger åklagaren.

Mannen omhäktades under tisdagen vid Uddevalla tingsrätt för sju fall av stöld och ett fall av misshandel. Det handlar om olika systembolag längs Västkusten, från Helsingborg i söder till Strömstad i norr, som den senaste tiden ska ha utsatts för mannens stölder. Tidigare sitter han häktad misstänkt för två fall av stöld och ett fall av misshandel, och under tisdagen tillkom alltså fem fall av stöld.

Kammaråklagare Carina Gustafsson vill inte gå in på exakt vad mannen misstänks ha stulit, eller hur han ska ha gått till väga vid stölderna.

Fem orter i Västsverige drabbade

Det var i början av maj som mannen ska ha stulit varor från Systembolaget i Varberg. Därefter misstänks han ha fortsatt sin stöldturné på olika systembolag i Helsingborg, Göteborg, Strömstad och Halmstad, fram till mitten av juni.

Det exakta värdet på varorna som den misstänkte ska ha stulit vet inte kammaråklagare Carina Gustafsson.

– Det har jag inte räknat på faktiskt men det är ju dyrbara varor vi pratar om.

Åklagaren bedömer det som grov stöld

I häktningsframställan vill åklagaren att brottet ska räknas som grov stöld. Detta beror inte på värdet av det mannen ska ha stulit utan tillvägagångssättet enligt Carina Gustafsson. Men Uddevalla tingsrätt säger nej till den rubriceringen och mannen omhäktades alltså under tisdagen istället misstänkt för stöld och misshandel. 

Än så länge är det oklart om åklagaren kommer lyckas väcka åtal inom de två veckor som gäller för den här häktningen.

– Vi får ju se hur mycket vi hinner med. Polisen har ju att göra, säger Carina Gustafsson.

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.