Cirkusdirektörerna Trolle Rhodin och Bengt Källquist har olika syn när det gäller djur på cirkus. Foto: TT

Cirkus Maximum lägger ner efter påtryckningar om djur

Uppdaterad
Publicerad

Skånska Brazil Jack har valt att inte längre ha djur med på turnén. Cirkus Maximum däremot vill fortsätta med djur, men har efter påtryckningar från djurrättsaktivister helt pausat i minst ett år.

Efter att ha mottagit hot för att djur uppträder i deras föreställningar så fattade Cirkus Maximum i januari beslutet att pausa verksamheten i minst ett år och inte ge sig ut på någon ny turné. 

– Vi har valt att inte prata så mycket om att vi har blivit motarbetade och vad det innebär, det som djurrättsaktivisterna har gjort. Vi har haft ett helvete och vi var nästan på gränsen till mordhotade, säger cirkusdirektören Bengt Källquist.

Djur ska med på turnén

Han säger att cirkusen förändras och att det är viktigt att anpassa sig efter vad som efterfrågas. För 25 år sedan var en av de vanligaste frågorna han fick om de hade med sig någon elefant. När de frågorna slutade komma valde Bengt Källquist att inte längre ha med just det djuret. Men han tycker att djur överlag tillhör cirkuskonceptet.

– Jag är trött på att hela tiden behöva försvara. Det är många som har åsikter utan att ens ha tittat. De har kollat på internet och sett hur djur behandlas på cirkus i exempelvis Ryssland, och så tror de att det funkar så här med, säger cirkusdirektören Bengt Källquist.

Ny lag förbjuder elefant och sjölejon

Regeringen fattade nyligen beslut om att elefanter och sjölejon förbjuds på cirkus. Den nya lagen träder i kraft i april 2019.

Cirkus Maximum har just nu en paus, men räknar med att ge sig ut på turné redan under nästa år och trots hoten kommer de då ha med sig djur som uppträder.

– Sjölejon, elefanter och tunga stora djur går vi bort från. Hästnummer uppskattas inte så mycket, men hundar och en del fågelnummer är intressant, säger Bengt Källquist.

Brazil Jack slutade med djur

Han menar att det är svårt att göra alla till lags och att de cirkusar som inte har djur får kritik från publiken som förväntar sig att se djur uppträda.

– De som inte tycker om djur på cirkus, de går inte på cirkus överhuvudtaget. Jag tror inte att det ger mer publik att ta bort djuren, snarare tvärtom, säger Bengt Källquist.

Också Trolle Rhodin, som är cirkusdirektör på skånska Brazil Jack, tycker det är viktigt att anpassa utbudet efter vad publiken önskar. Men han har valt en annan väg än Bengt Källquist. Cirkusen har valt att helt utesluta djur ur verksamheten.

– Det var inga konstigheter. Vi vill inte bli förknippade med det som de andra cirkusarna står för. Vi står för cirkus som konstform och kultur, inte som djuruppvisning, säger Trolle Rhodin.

SVT rapporterade · Djur på cirkus - vad tycker du?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer