Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Djurens rätt: Djur hör inte hemma på cirkus Foto: TT och Privat

Djurens rätt: Djur hör inte hemma på cirkus

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger inte i djurens naturliga beteende att stå i en cirkusmanege, menar djurskyddsorganisationen Djurens rätt. För att minska djurens lidande vill de se en lista med djurarter som tillåts på cirkus – snarare än tvärtom.

Nästa år förlängs listan med djur som inte är tillåtna på cirkus. Från och med april 2019 blir det förbjudet med elefanter och sjölejon på cirkusscenen.

Men från Djurens rätts håll skulle man hellre se en ”positiv lista” med djur som faktiskt får visas upp.

– När man förbjuder en djurart tar cirkusar istället in en annan, okänd, djurart. Och det är inte meningen med lagstiftningen, säger Benny Andersson, verksamhetschef i Djurens rätt.

”Hot är ingenting vi arbetar med”

Benny Andersson tror att opinionen har en stor betydelse och möjlighet att påverka.

Cirkusar har hotats på grund av att de har djur. Hur ser ni på det?

– Det är beklagligt. Hot är ingenting som vi arbetar med. Vi ser att hot blir allt vanligare i sociala medier, och det är en allmän trend att tonläget skruvas upp på internet. Det är tråkigt, säger han.

SVT rapporterade · Djur på cirkus - vad tycker du?

08.37
Från och med nästa år kommer det vara förbjudet att ha elefanter och sjölejon på cirkus. Vad tycker du om djur på cirkus? Diskutera gärna här.
10.37
Det viktiga är inte huruvida djuren är med eller inte med - det som spelar roll är hur de behandlas, transporteras och tränas. Om djur sköts bra är det inget problem att låta dem resa med en cirkus, tvärtom.
10.37
djur skall inte tvingas-överhvuudtaget
10.37
Husdjur okej, men inte djur som behöver vildnatur för att trivas, såsom björnar, elefanter, lejon. Cirkus kan vara roligt utan djur faktiskt.
10.37
Förbjud alla transporter av djur! Ink travhästar
11.59
Djur på cirkus hör väl knappast hemma år 2018...???
11.59
Självklart ska djur förbjudas på cirkus. Djur är inte underhållning. Djur på cirkus lär barnen att det är okej att utnyttja djur.
11.59
Ta bort all trav- och ridsport också isåfall. Också djur som underhållning. Det drevas bara mot cirkusen för att det är en bransch som redan är nere för räkning ekonomiskt.
11.59
Det finns de som urgerar en limitering av djurlidandet. Jag har sympati för deras krav.
11.59
Det mesta utvecklas och följer sin tid, så varför inte även cirkusföreställningar? Det finns fantastiskt duktiga akrobater och underhållare av alla de slag som kan glädja en publik. Djur, oavsett vilket, ska däremot inte tvingas vara underhållare åt människor. De ska inte heller tvingas att resa hundratals mil varje år. All heder åt de cirkusar som tänker nytt och lycka till!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer