Foto: TT och Privat

Djurens rätt: Djur hör inte hemma på cirkus

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger inte i djurens naturliga beteende att stå i en cirkusmanege, menar djurskyddsorganisationen Djurens rätt. För att minska djurens lidande vill de se en lista med djurarter som tillåts på cirkus – snarare än tvärtom.

Nästa år förlängs listan med djur som inte är tillåtna på cirkus. Från och med april 2019 blir det förbjudet med elefanter och sjölejon på cirkusscenen.

Men från Djurens rätts håll skulle man hellre se en ”positiv lista” med djur som faktiskt får visas upp.

– När man förbjuder en djurart tar cirkusar istället in en annan, okänd, djurart. Och det är inte meningen med lagstiftningen, säger Benny Andersson, verksamhetschef i Djurens rätt.

”Hot är ingenting vi arbetar med”

Benny Andersson tror att opinionen har en stor betydelse och möjlighet att påverka.

Cirkusar har hotats på grund av att de har djur. Hur ser ni på det?

– Det är beklagligt. Hot är ingenting som vi arbetar med. Vi ser att hot blir allt vanligare i sociala medier, och det är en allmän trend att tonläget skruvas upp på internet. Det är tråkigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.