Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Paula Wiesel och Mikael Nilsson från Varberg blev förvånade när colombianska militärer tågade förbi deras hotell. Foto: Privat

Colombia stänger gränser – Varbergspar hinner undan i sista stund

Publicerad

Regeringskritiska protester är planerade att ske i den colombianska huvudstaden Bogotá under torsdagen. Det finns risk för våld, gränser kommer stängas och några som hinner undan i sista stund är Varbergsborna Paula Wiesel och Mikael Nilsson som är på semester i Sydamerika.

– Det är såklart lite obehagligt. Enligt vad vi har hört kan det bli kravaller med risk för våld och död, säger 55-åriga Paula Wiesel.

Tillsammans med 63-årige Mikael Nilsson har hon backpackat i Costa Rica och Panama de senaste tre veckorna. De valde att spendera sista tiden i Bogotá. På tisdagen anlände de och redan morgonen därpå märkte de att något var på gång.

”Hade ingen aning”

– Vi satt och åt frukost när det plötsligt kom ett tjugotal tungt beväpnade militärer gående på gatan nedanför, berättar Mikael Nilsson.

När paret sedan tagit sig till en turistbyrå för att fråga om stans sevärdheter blev de varnade om torsdagens annalkande protester.

– Vi hade ingen aning. Gator ska tydligen stängas av. Vi fick höra att vi som västerlänningar borde hålla oss undan eftersom vi kan vara provocerande, säger Paula Wiesel.

Bilden visar förberedelserna inför protesterna. Bland annat täcks fönster till olika byggnader över. Foto: TT/RAUL ARBOLEDA

Enligt TT har Colombia stängt en rad gränsövergångar för att på så sätt förhindra att människor tar sig in i landet och skapar oro. Minst 15 utländska personer har tvingats lämna landet under de senaste dagarna då de enligt underrättelseorganisationer har befunnit sig i Colombia för att mana till våld.

– Det ska tydligen finnas ett stort missnöje med regeringen och militären i landet, säger Mikael Nilsson, som hört sig för.

Litar på ambassaden

Varbergsparet har varit i kontakt med svenska ambassaden som uppmanar dem att hålla sig borta från huvudgator och stora folksamlingar. Deras flyg hem till Sverige går torsdag kväll, men de har fått råd om att vara på plats redan tidigt på morgonen.

– Vi litar på det ambassaden säger. Det finns risk att vägarna stängs av så att vi inte kommer fram till flygplatsen. Demonstrationerna ska börja halv 9 och vi tänker vara på flygplatsen redan vid 5, säger Paulina Wiesel.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Paulina Wiesel pratar med colombianska poliser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer