Demonstrant kastar tårgas mot polisen i Bogota, Colombia. Foto: Ivan Valencia/TT

Massiva protester i Colombia: ”Slår på kastruller för att visa missnöje”

Uppdaterad
Publicerad

Massiva protester har uppstått i Colombia – de största på många år, enligt många. Det säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler i SVT:s Morgonstudion.

– Människor har gått och slagit på kastruller för att visa sitt missnöje.

Allt började med en generalstrejk i Colombia. Nu har protesterna breddats och involverar flera olika grupper i samhället, berättar Tigran Feiler som är SVT:s korrespondent i Latinamerika.

– Regeringen säger att 200 000 personer har deltagit. ”Struntprat” svarar organisatörerna och menar att det har varit två miljoner. Så det är lite oklart hur många som deltagit – men stort har det varit, berättar han Morgonstudion under fredagen.

Studenter spelar nyckelroll

Inledningsvis handlade protesterna om den konservativa regeringens ekonomiska politik. Därefter har även fler frågor inkluderats, berättar Tigran Feiler och utvecklar:

– Det finns till exempel en stor oro i Colombia gällande ett fredsavtal som man tecknade för några år sedan med farcgerillan, som folk är oroliga över. 187 gerillamedlemmar har mördats sedan fredagsavtalet skrevs på.

Många studenter i Colombia har, liksom i protester i andra delar av världen, spelat en aktiv roll i den folkrörelse vi nu ser i landet. Senast under natten mot fredag, svensk tid, intog demonstranter gatorna.

– Människor har gått och slagit på kastruller för att visa sitt missnöje.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.