Karaktären föddes av en slump under skapandet av ”Snålvatten och jäkelskap”. Ett par löständer gjorde det svårt att uttala bokstaven ”R”. Foto: SVT

”Dag-Otto” säger hejdå

Uppdaterad
Publicerad

Jojje Jönsson har länge fått oss att skratta åt karaktären ”Dag-Otto” – den förvirrade brevbäraren med talfel. Nu är det dags att lägga löständerna på hyllan – till motskådespelarnas glädje.

– Jag väljer att inte tänka i de banorna, att det är sista gången. Utan istället tänker jag varje dag för sig. Det som kommer om 14 dagar, det är science-fiction, säger Jojje Jönsson som gör karaktären ”Dag-Otto”.

I år är det 20-årsjubileum för Vallarnas friluftsteater där ”Dag-Otto Flink” varit en återkommande karaktär. 2001 gjorde han debut i föreställningen ”Snålvatten och jäkelskap” och vann den svenska publikens hjärtan. Mannen bakom karaktären, Jojje Jönsson, väntar nu barn med hustrun Matilda och lägger därmed ”Dag-Otto” på hyllan – för ett tag.

Men motskådespelarna och buskis-veteranerna Stefan Gerhardsson och Siw Carlsson är mer lättade.

– För min del som har spelat mot honom i många år tycker jag det är skönt, säger Stefan Gerhardsson.

Du har tröttnat på ”Dag-Otto”?

– Haha, ja det har jag faktiskt gjort. Han är inte lätt att spela mot, man får inget tillbaka. Utan det är nästan som att spela mot en vägg.

”Kan spy ibland”

I femton år har Jojje Jönsson gjort brevbärar-karaktären som är ständigt förvirrad och har problem att uttala bokstaven ”R”.

– Det är skillnad när man kommer som publik och ser honom 2–3 gånger per år. Men vi som gör 140 föreställningar med honom kan spy lite ibland, skrattar Siw Carlsson.

Karaktären föddes av en slump under skapandet av ”Snålvatten och jäkelskap”. Ett par löständer gjorde det svårt att uttala bokstaven.

– Regissören Krister Classon tyckte det var fruktansvärt roligt när R:en uteblev, så då fick det bli så, säger Jojje Jönsson.

Föreställningarna på Vallarnas friluftsteater har länge lockat publik i tusental, och där har ”Dag-Otto” bland andra varit ett dragplåster.

– Folk tycker om att titta på honom. Så han kan ha bidragit med att folk vet att det här blir kul.

Kan dyka upp igen

Årets upplaga heter ”Jäkelskap i Kikarn” och spelas mellan 3 juli och 14 augusti. Det blir Dag-Ottos sista framträdande på ett tag och Jojje Jönsson stänger inte dörren helt för att karaktären ska dyka upp igen.

– Det beror på min lust och om folk vill träffa honom igen, vi är ganska noga med att vi inte tröskar sönder figuren i alla sammanhang, säger Jojje Jönsson.

Vad är det du gillar med ”Dag-Otto”?

– Att han är oförutsägbar, att det komma vad som helst. Ibland tar han över lite, framför allt när man inte utgår från manus och släpper lös, då kan Jojje Jönsson skratta själv. Det är lite schizofrent, men kul samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.