Konstnären Dan Wolgers ställer under juli månad ut i Östra Karup. För att få de sista paletterna på plats åkte han till en secondhand-butik i Halmstad. Foto: SVT

Dan Wolgers loppisfynd blir konst och säljs för jättesummor

Publicerad

En leksakshund utan öra, ett foto på en vägskylt och en telefonkatalog med konstnärens nummer på omslaget. Det är alla kända verk av Dan Wolgers som i veckan ställer ut i Östra Karup i norra Skåne. Vi träffade honom när han jagade ny potentiell konst på second hand i Halmstad.

Konstnären Dan Wolgers har fascinerat och provocerat sedan i början av 90-talet. Han kallas då och då provokatör för sin konst som inte sällan säljs för tiotusentals, eller till och med hundratusentals kronor.

– Jag får acceptera att jag blir kallad provokatör, men det är ingenting jag söker. Jag söker närhet och överenskommelse med betraktaren. Sen att det kan bli lite grus i maskineriet är inte så viktigt, säger han.

kultur

Trasiga leksaker är exempel på konst som är typisk för Dan Wolgers. Eller som den gången när han fick låna parkbänkar som han valde att sälja på auktion. Det hela blev en rättslig process där Wolgers fick brev från Tingsrätten som han lät bli att öppna och istället signerade, ramade in och sålde.

– Den gången önskade jag uppmärksamhet. Det var en konstpolitisk aktion för att påvisa de dåliga villkoren för konstnärer när de ställer ut.

”Det jävligaste jag vet”

När vi möter upp Dan Wolgers i en secondhand-butik i Halmstad är han på jakt efter fler möjliga konstverk till utställningen. Men ordet ”leta” vill Dan Wolgers helst inte använda.

– Jag letar inte, jag finner. Så sa Picasso.

Vilka råd vill du ge unga konstnärer i dag?

– Jag vill helst leda bort dem från konstnärskapet.

Varför då?

– Det är tungt och ger ofta dålig ekonomi. Men för de som vill satsa på konstnärskapet så vill jag ge rådet att inte försöka vara så originell. Släpp det. Har du något originellt i dig så kommer det ändå att synas senare. Men om det är så att du har fantasi kan du bara lägga av. Allt måste arbetas fram. Som med matematik.

Så du blir förolämpad om någon säger att du har livlig fantasi?

– Ja! Det är bland det jävligaste jag vet, avslutar Dan Wolgers och skrattar.

Tre kända verk av Dan Wolgers

Ett fotografi av en vägskylt med texten ”Här slutar allmän väg” finns i flera upplagor och hänger bland annat på Moderna museet i Stockholm. Såldes på auktion i vintras för 637 000 kronor.

Telefonkatalogen med Dan Wolgers namn och nummer på omslaget finns i en halv miljon exemplar. I en intervju berättade Wolgers att telefonsvaren till sist gick sönder eftersom så många ringde till honom. Då lät han gjuta av den i brons som han sedan sålde. Telefonkatalogen finns utställd på Moderna museet i Stockholm och på Museum of modern art i New York.

Den trasiga mjukishunden ”Saknar öra” köpte Wolgers i en leksaksaffär för 49:90 kronor. Nu ägs hunden av en konstsamlare i Stockholm som köpte den på auktion för 150 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kultur

Mer i ämnet