Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Gladhormoner får man när man dansar”, säger Lisbeth Ekdahl. Foto: SVT

Dansläger för parkinsonsjuka lockade många

Publicerad

Under veckan samlades ett sextiotal personer med sjukdomen parkinson och dansade för hälsans skull.

För första gången i Halland har det arrangerats ett dansläger för personer med den kroniskt neurologiska sjukdomen parkinson. Sjukdomen gör att rörligheten gradvis försämras. Något som inte hindrade de personer som från flera håll och kanter i Sverige samlades på Löftadalens folkhögskola i Åsa med en gemensam nämnare: Dansa för bättre hälsa.

– Det är väldigt bra för musklerna att träna på ett kravlöst sätt och att tillsammans med musik leka fram ett ökat rörelse omfång, säger Hugo Tham, kultur- och hälso utvecklare vid Region Halland.

Samling efter dagens danspass. Foto: SVT

Får bättre psykisk hälsa av dans

Så till takten av rock, svensk pop och härliga pianostycken dansade deltagarna sittandes, stående och på det sätt som fungerade för dem. Idéen om att dansa med parkison kommer från en amerikansk metod. Den forskning som har gjorts kring ämnet visar på att de med parkinson som dansar får en förbättrad psykiska hälsa.

– Man får gladhormoner när man dansar, men det är också den sociala biten. Man lär känna människor på ett nära sätt, eftersom vi har samma situation och de förstår vad jag pratar om när jag säger att jag har ont, säger Lisbeth Ekdahl, deltagare i lägret.

I klippet ovan kan du se deltagarna Lisbeth och Henrik dansa och berätta om hur det påverkar dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer