Anders Folkesson berättar att det blir allt vanligare att kommuner samarbetar. Foto: Sveriges Kommuner och Regioner

Därför blir det vanligare att kommuner samarbetar

Publicerad

Att kommuner, likt Hylte och Falkenberg, samarbetar är långt ifrån ovanligt. Under de senaste 20 åren har samarbeten mellan kommuner ökat kraftigt – i takt med att staten förenklat reglerna.

– Det är oftast en vinst för båda parterna, säger Anders Folkesson, utredare på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Ökningen grundar sig i två statliga beslut. Under slutet av 90-talet förenklades reglerna för att bilda gemensamma nämnder och organisationer mellan kommunerna. För cirka två år sedan möjliggjordes en enklare form av samverkan som innebär att kommunerna kan dela på tjänster, så kallas avtalssamverkan.

– Det kan till exempel handla om att dela på en heltidstjänst inom något område och på så sätt får man en ökad kompetens i organisationen. Det är oftast en vinst för båda parterna, säger Anders Folkesson.

Ekonomisk vinst

Och det är just där den främsta fördelen finns, menar han. Att kommunerna på detta sätt kan höja kompetensen och därmed också kvaliteten i organisationen. Det finns också en liten ekonomisk vinst, även om den inte är lika tydlig.

Men om vi framöver kommer se att kommuner tar steget längre genom att gå samman helt, tror inte Anders Folkesson.

– Jag har svårt att se några självklara vinster med sammanslagningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.