I klippet förklarar domaren Mats Sjösten hur det kan komma sig att en man hög på kokain, som kör ifrån polisen i 200 kilometer i timmen men sedan stoppas, inte straffas med mer än en månads fängelse.

Därför får rattfyllerister sällan maxstraff: ”HD:s riktlinjer”

Publicerad

Rattfylleri kan ge ett års fängelse och maxstraffet för grovt rattfylleri är två år. Trots det är sällan fängelsestraff på över en månad ett alternativ.

– Helt enligt praxis och högsta domstolens riktlinjer, säger Mats Sjösten, myndighetschef Varbergs tingsrätt.

Hallands tingsrätter var inte i närheten att dela ut ett maxstraff för rattfylleri eller grovt rattfylleri under 2020.

– Vid så långa fängelsestraff krävs att en stor mängd brott behandlas vid vart och ett tillfälle. Oftast är det ett eller några rattfyllerier och det leder till någon eller några månaders fängelse, säger Mats Sjösten, domare och myndighetschef på Varbergs tingsrätt.

Rattfylleriet i Halland

Mer än häften av brotten bedömdes som grova

Enligt honom ser det även ut så vid landets tingsrätter i stort. För grovt rattfylleri är påföljden fängelse lägst 14 dagar och max två år i fängelse. Mer än hälften av rattfylleribrotten i Hallands tingsrätter under 2020 bedömdes som grova.

Trots det slapp över hälften av dem någon typ av fängelsestraff. Rattfylleri är ett artbrott och fängelse ska i regel utdömas. Men Högsta domstolens riktlinjer och praxis som finns upptill gör att det sällan blir så.

– Påföljder är en snårskog, säger Mats Sjösten.

Kan leda till olika påföljder

Rattfylleribrott kan beroende på personens enskilda omständigheter leda till olika påföljder. Exempel hittar du i faktarutan nedan. Handlar det inte om en speciellt trafikfarlig situation och om promillehalten i blodet är mindre än 1,5 promille är det därför vanligt att påföljden blir skyddstillsyn eller villkorlig dom och samhällstjänst.

I klippet berättar Mats Sjösten om påföljder.

Omständigheter som kan påverka straffet

Domstolen bedömer omständigheter från fall till fall. Men det finns vissa aspekter som kan betraktas som förmildrande eller försvårande omständigheter.

  • Hög promillehalt – försvårande
  • Lång körsträcka (eller planerad) – försvårande
  • Kört i rusningstrafik/tättbebyggt område – försvårande
  • Fordonet storlek – Moped, förmildrande, lastbil försvårande
  • Vittne iakttagit trafikfarligt beteende – försvårande
  • Orsakat en trafikolycka – försvårande
  • Graden av skada – förmildrande/försvårande
  • Hög ålder – förmildrande
  • Om man själv skadas allvarligt – förmildrande
  • Förlorat jobbet – förmildrande
  • Är i behov av och accepterar vårdinsatser – förmildrande
  • Ju fler brott du begår ju mildare påföljd för brotten som tillkommer.

Matematiskt kan det se ut enligt följande: För det första rattfylleriet kan det bli två månaders fängelse, men för det andra är praxis att det bara blir halv påföljd. Då blir det 2 + 1 alltså tre månaders fängelse.

Källa: BRÅ/Mats Sjösten, myndighetschef Varbergs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rattfylleriet i Halland

Mer i ämnet