Starta klippet för att se olycksplatsen på riksväg 25 där Catarinas dotter krockade med en rattfyllerist. Foto: Marcus Alakangas / SVT

Catarinas dotter frontalkrockade med rattfyllerist: ”Straffen är ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

Alice, 20, var nära att få sätta livet till vid en frontalkrock med en rattfyllerist. Mindre än ett halvår senare var den rattfulle föraren ute på vägarna igen, nu med alkolås i bilen. Alice mamma Catarina kallar det utdömda straffet för ett skämt.

 – Vad är det som krävs? Att hon skulle dött?

Föraren hade 1,45 promille alkohol i blodet när han en decemberkväll dundrade rakt in i bilen som Alice körde på riksväg 25 vid Skedala.

Domen blev tre månaders fängelse, vilket är ett av de hårdare staffen som tingsrätterna i Halland delade ut under 2020. Mannen säger att han inte minns något av händelsen, men han överklagade domen till hovrätten för västra Sverige.

Rattfylleriet i Halland

– Framförallt ville jag inte betala alla advokatkostnader på grund av min ekonomiska situation, säger mannen.

Fängelsestraffet kvarstod

Hovrätten gick önskemålet tillmötes, men fängelsestraffet på tre månader blev detsamma. Att mannen förlorat jobbet som lastbilschaufför tog inte rätten i det här fallet hänsyn till och inte heller att mannen själv ådragit sig vissa skador – vilket annars är saker som kan leda till lindrigare straff.

I klippet hör du den dömde mannen intervjuas, och bland annat säga att han inte kan förstå hur det kunde hända att han körde rattfull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rattfylleriet i Halland

Mer i ämnet