Cecilia Udin Foto: TT/SVT

Därför har Försäkringskassan svårt att hantera ME

Publicerad

Försäkringskassan har svårt att förhålla sig till diagnosen ME eftersom det saknas ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd. Flera ME-patienter har vittnat om hur de nekats rätt till sjukpenning, trots svåra besvär. Okunskap och oenighet bland läkare uppges vara en förklaring.

Nyligen gav regeringen i uppdrag åt Socialstyrelsen att utreda kunskapsläget och stödet till de som har ME. Försäkringskassan har efterlyst ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd när det gäller ME, det vill säga tydligare riktlinjer.

Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, förklarar varför det varit svårt för myndigheten att hantera diagnosen.

– Vi ser att ME är en diagnos som blir allt mer förekommande. Och vår upplevelse är att läkare till viss del ser olika på behandling och diagnosen, vilket så klart försvårar bedömningen för både läkare och Försäkringskassan, säger Cecilia Udin.

Räcker det inte att man har fått diagnosen för att man ska få rätt till sjukpenning?

– Diagnosen är en sak. Det viktiga är begränsningen och funktionsnedsättningen. En diagnos kan påverka två personer olika. Därför är det viktigt att man beskriver i det enskilda ärendet hur det påverkar just den personen, säger Cecilia Udin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer