Bengt Hackberg (S) är inte säker på att totalförbud av otillåtna biltvättar är den bästa lösningen. Foto: Anton Johansson/SVT

Därför kan kommunen inte förbjuda biltvätt på garageuppfarten

Uppdaterad
Publicerad

Att medvetet släppa ut miljöfarliga ämnen i naturen är förbjudet. Men kommunerna har ändå inte möjlighet att förbjuda fultvätt på garageuppfarten. Så här tycker ansvarig miljöpolitiker i Falkenbergs kommun om det.

Den 24 och 25 april är av organistaionen Svenskt vatten utsett till den stora biltvättarhelgen för att uppmärksamma de miljöskadliga effekterna av fultvätt – när du tvättar bilen på garageuppfarten eller utmed gatan.

Inom Falkenbergs kommun är uppfattningen att det så kallade fultvättandet är ett problem. Men det finns ingen möjlighet för en kommun att förbjuda det.

I klippet ser du miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande i Falkenberg Bengt Hackberg (S) berätta vad som görs i Falkenberg istället.

Det säger lagen om fordonstvättar

  • Det är förbjudet enligt miljöbalken att avsiktligen eller av oaktsamhet släppa ut miljöfarliga ämnen i naturen, vilket sker vid fordonstvätt.  
  • Kommunerna kan inte utföra generella förbud mot fordonstvättar lokalt enligt beslut från naturvårdsverket eftersom det inte går att konstatera att alla fordonstvättar är av miljöskadlig karaktär.  
  • Det går att förbjuda fordonstvättar intill vattenskyddsområden, då kan vite utdelas vid brott mot bestämmelserna för vattenskyddsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.