Grundvattennivån januari i år jämfört med januari 2016. Foto: SVT

Därför riskerar vattnet att ta slut

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Laholmsbuktens VA har det aldrig varit så nära som nu att vattnet riskerar att ta slut i södra Halland. I Sverige använder vi i genomsnitt 160 liter vatten per person och dygn. 30 av dessa spolas ner i toaletten.

Läget var besvärligt redan förra året, men i år är det ännu värre. 

Läs mer: Fortsatt vattenbrist – trots regn

Om ett bevattningsförbud träder i kraft under våren innebär det att man inte får vattna eller tvätta bilen. Nästa steg kan bli ransonering.

Kan ni stänga av vattnet för privatpersoner eller företag?

– Rent fysiskt skulle vi kunna göra det, men det krävs politiska beslut, säger Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA.

Koppla ihop näten

Laholmsbuktens VA jobbar nu på att koppla ihop vattennäten mellan Laholm och Halmstad så att man bättre kan jämna ut nivåerna när det är vattenbrist.

Läs mer: Uppmaningen: Slösa inte med dricksvattnet

– Förra sommaren sa vi att man skulle duscha tillsammans, men bättre är kanske att rekommendera att ta kortare duschar och inte ha vattnet rinnande när man borstar tänderna. De små grejerna. Man kanske inte behöver anlägga en gräsmatta i juli månad och vattna den utan vänta till september.

Ta fram prioriteringslistor

Vilka sanktionsmöjligheter har ni? Skulle ni till exempel kunna bötfälla folk?

– Nej, den möjligheten har vi inte. Det enda vi skulle kunna göra är att stänga av vattnet, men det är en lång väg tills dess.

Vad händer om vattnet tar slut?

– Vi har aldrig varit så här nära förut. Men det finns lagstiftning som handlar om nödvattenförsörjning och ransonering, så det gäller att ta fram prioriteringslistor och uppdatera dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet