Därför vill Region Halland inte utöka testningen för prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om att testa fler för prostatacancer har legat på Region Hallands bord i över sex månader. Under den tiden har flera av landets regioner beslutat sig för att införa organiserad testning. Ansvariga i Halland vill däremot avvakta på grund av testernas otillförlitlighet.

16 av 21 regioner har ett politiskt beslut på att införa organiserad testning, några av dem är redan igång. Det enligt uppgifter från Regionala cancercentrum i samverkan. Initiativet välkomnas av Socialstyrelsen. Dock avråder myndigheten från screening i dagsläget.

Skillnaden mellan organiserad testning och screening

I den organiserade testningen erbjuds män att testa sig med PSA-prov där de på förhand får information om för- och nackdelar med testningen och får då boka en egen tid.

Regionvalet 2022 Halland

Screening innebär tvärtom att du blir kallad till testning även om du själv inte känner ett behov av det.

Det finns dock viss kritik mot PSA-testen då de kan ge feldiagnoser och leda till överbehandling. Region Halland väljer därför avvakta bättre resultat från de andra regionernas införande av organiserad testning.

I klippet svarar Tommy Rydfeldt (L) och hälso- och sjukvårdsdirektören på varför frågan inte kommit längre i Halland.

Tipsa oss: Vilka lokala politiska frågor i Halland vill du att SVT ska bevaka i valet 2022?

Så testas du för prostatacancer

  • Det första steget är oftast att läkaren tar ett PSA-prov, som mäter PSA-nivån i blodet.
  • PSA står för prostataspecifikt antigen som är ett protein som bildas i prostatakörteln. PSA finns normalt i låga halter i blodet men vid prostatacancer är halterna förhöjda. Dock kan förhöjda värden förekomma av andra orsaker.
  • Läkaren känner på prostatan för att undersöka om den känns hårdare eller knöligare, vilket kan vara ett tecken på cancer.
  • Prostatan kan undersökas med bilder från ultraljud.
  • För att kunna fastställa att du har prostatacancer tas ett vävnadsprov, biopsi, som tas via ändtarmen.
  • Om du har prostatacancer kan du behöva bli undersökt för att se om cancern har spridit sig till skelettet genom en skelettskintigrafi. Då får du en spruta i armen med ett radioaktivt ämne. Cancercellerna tar upp mer av det radioaktiva ämnet än andra celler. Om det finns cancerceller kan läkaren se det på en bild av skelettet.

Källa: 1177, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Halland

Mer i ämnet